Željezničkom prevozu za nove vozove treba još tri miliona

Pitanje je kako će se isplatiti investicija od 13 miliona ako je karta do Nikšića nepuna tri eura, a po jednom polasku u vozu ima tek dvadesetak putnika
17 komentar(a)
Ažurirano: 09.03.2013. 09:36h

Za tri nova ektromotrona voza, koja bi po ugovoru koji je potpisan u jesen pretprošle godine sa španskom kompanijom Construcctiones Auxiliar Ferrocarriles (CAF), trebalo da stignu do početka jula, Željezničkom prevozu će po svoj prilici trebati još skoro tri miliona eura.

Osim 13 miliona, koliko koštaju tri nova voza, koji su obezbijeđeni kreditom kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Željeznički prevoz će kako sada stoje stvari morati da obezbijedi i oko tri miliona eura za carinu i ostale dažbine za nove vozove i još pola miliona za depo u kojem će oni biti servisirani.

Željeznički prevoz je, u tom smislu, već pripremio zahtjev za kreditno zaduženje gdje bi država bila garant.

Uporedo sa tim ova kompanija će, prema informaciji „Vijesti“, tražiti od Ministarstva finansija da država oslobodi ŽPCG obaveze plaćanja carine i PDV-a, što je oko 2,3 miliona eura.

U Željezničkom prevozu nijesu bili raspoloženi za priču na ovu temu. Kazali su da će sve informacije u vezi sa izdacima za nove vozove i nova kreditna zaduženja "Vijesti" dobiti preksjutra iz sektora za ekonomsko-pravne poslove ove kompanije.

Novi elektromotorni vozovi planirani su za saobraćaj na pruzi Podgorica – Nikšić. Kapacitet elektromotornih vozova je 165 sjedišta.

Zajedno sa mjestima za stajanje, pomoćnim sjedištima i mjestima za invalidska kolica, jedan novi elektormotorni voz, koji će od ljetos saobraćati od Podgorice ka Nikšiću, moći će da primi 354 putnika.

Pitanje je kako će se isplatiti investicija od 13 miliona ako je karta do Nikšića nepuna tri eura, a po jednom polasku u vozu ima tek dvadesetak putnika.

Bonus video: