Medojević: Šarićev klan tehnološki, bio bolje opremljen nego policija

"Vidio sam jedan dosta zaostali, anahroni informacioni sistem koji sa svojim softverskim alatkama ne omogućava adekvatan monitorng"
85 pregleda 19 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: Boris Pejović
Nebojša Medojević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 08.03.2013. 18:11h

Nebojša Medojević član skupštinskog odbora za bezbijednost nakon završenog nadzora monitoring centra Odsjeka za posebne provjere kazao je da je razočaran tehnološkom zaostalošću tog sistema i činjenicom da policija nema svoju telekomunikacioni opremu, već se kači na telekomunikacione resurse provajdera.

"Mogu sada slobodno da kažem iz mojih nekih izbora, da je Šarićev (Darko) klan bio višestruko bolje tehnološki opremljen nego Uprava policije u Crnoj Gori i da su koristili mnogo napredniju tehnologiju nego crnogorska policija", rekao je Medojević.

On je sa ministrom unutrašnjih poslova Raškom Konjevićem i direktorom Uprave policije Slavkom Stojanovićem obišao prostorije koje koristi taj Odsjek izvršio uvid u tehnologiju, način i postupak vođenja mjera tajnog nadzora.

Medojević je ocijenio da to što policija nema svoju opremu ostavlja čitav niz otvorenih pitanja da li je crnogorski bezbjednosni sistema zaštićen i dovodi u pitanje integritet bezbjednosnog sistema.

"Uprava policije ne raspolaže ni tehnologijom za kontraobavještajnu zaštitu"

On je istakao da je vrlo je sporan i problematičan sistem arhiviranja podataka, jer se razgovori onih koji su pod mjerama tajnog nadzora snimaju samo na jedan CD, koji policija dostavljaja tužilaštvu. Kopije snimljenog materijala, kazali su Medojeviću u tom Odsjeku, ne postoje.

"Nakon završenih mjera tajnog nadzora kompletan arhiv iz policije se se seli u tužilaštvo. Ne znam kako se čuva u tužilaštvu, koje su bezbjednosne mjere i ko sve može pristupiti tom vrlo osjetljivom materijalu u samom tužilaštvu, tako da ću tražiti na sljedećoj sjednici Odbora da se proširi naša vanredna mjera i na operatere i na tužilaštvo", rekao je Medojević.

On je ocijenio da softver koji koristi ovaj Odsjek UP, treba dodatno dograditi, jer to što je on vidio u monitoring centru UP, ne omogućava čak ni pretpostavljenima u tom sektoru, da u realnom vremenu nadgledaju da li neki od operativaca prisluškuje bez sudskog naloga.

"Ne postoji ta mogućnost, što je zaista neprihvatljivo imajući u vidu mogućnosti koje danas tehnologija i softveri nude. Šef sektora bi morao u svakom trenutku da ima uživo podatke ko se prisluškuje i da li se taj prisluškuje u skladu sa zakonom ili se možda prisluškuje u skladu sa nekim privatnim nalogom, nekog od funkcionera iz policije, političara ili kriminalnih struktura. Uprava policije ne raspolaže ni tehnologijom za kontraobavještajnu zaštitu", kazao je Medojević.

Bonus video: