IA: Skupština da odlučuje o učešću u mirovnim misijama

O toj odluci, kako je naveo, Vlada nije konsultovala Odbor za bezbjednost i odbranu koji takođe nije upućen u aktivnosti predstavnika Uprave policije u mirovnim misijama
67 pregleda 0 komentar(a)
Vojska Crne Gore Avganistan, Foto: Odbrana.gov.me
Vojska Crne Gore Avganistan, Foto: Odbrana.gov.me
Ažurirano: 08.03.2013. 15:09h

Zakonskim izmjenama trebalo bi predvidjeti saglasnost Skupštine prilikom upućivanja pripadnika civilne zaštite, policije i zaposlenih u organima državne uprave u inostrane misije, smatraju u Institutu Alternativa (IA).

Marko Sošić iz IA podsjetio je da je Vlada u četvrtak usvojila odluku kojom se pripadnici Uprave policije upućuju u mirovnu misiju Ujedinjenih nacija na Kipru, a da su od prošle godine dio ISAF misije u Avganistanu.

„Za razliku od jedinica Vojske Crne Gore (VCG), prilikom upućivanja predstavnika policije, civilne zaštite ili organa državne uprave u mirovne misije, Vladi ne treba mišljenje niti odobrenje Skupštine“, kaže Sošić.

O toj odluci, kako je naveo, Vlada nije konsultovala Odbor za bezbjednost i odbranu koji takođe nije upućen u aktivnosti predstavnika Uprave policije u mirovnim misijama.

„To je posebno zabrinjavajuće, jer Zakon o parlamentarnom nadzoru u oblasti bezbjednosti i odbrane, izričito navodi obavezu Odbora da razmatra ove izvještaje, a samim tim i nadležnih institucija da ih redovno podnose“, saopštio je Sošić.

On je kazao da je Zakonom o upotrebi jedinica VCG u međunarodnim snagama i učešću pripadnika civilne zaštite, policije i zaposlenih u organima državne uprave u mirovnim misijama i drugim aktivnostima u inostranstvu iz 2008. godine predviđeno da Skupština daje saglasnost kada je riječ o upućivanju predstavnika VCG u mirovne misije.

U saopštenju se navodi da Skupština, kada je riječ o učešću pripadnika civilne zaštite i zaposlenih u mirovnim misijama i drugim aktivnostima u inostranstvu, nema nikakvih nadležnosti.

Izvršnoj vlasti je, kako je ocijenio Sošić, dato isključivo i neograničeno ovlašćenje da odlučuje o tom važnom pitanju.

U IA smatraju da je potrebno hitno inicirati izmjene i dopune Zakona iz 2008 godine, “kako bi saglasnost Skupštine bila neophodna i prilikom upućivanja pripadnika pripadnika civilne zaštite, policije i zaposlenih u organima državne uprave u misije u inostranstvu”.

“Rješenje koje je trenutno na snazi učinjeno je zastarjelim i nepotpunim usvajanjem Zakona o parlamentarnom nadzoru i predstavlja jednu od prepreka daljem razvoju parlamentarnog nadzora u oblasti bezbjednosti i odbrane”, zaključio je Sošić.

Bonus video: