Jonica: Sve se radi da žene ostanu neravnopravne na mjestima odlučivanja

Prema njenim riječima, siromaštvo u Crnoj Gori sve više dobija ženski lik, navodeći da su posebno ugrožene strukture samohranih majki
55 pregleda 1 komentar(a)
Snežana Jonica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Snežana Jonica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 08.03.2013. 12:42h

Žene u Crnoj Gori nijesu ravnopravne na mjestima odlučivanja i sve se radi da se to ne ostvari, ocijenila je funkcioner Socijalističke narodne partije (SNP) Snežana Jonica.

"Evropski standardi su na prvom mjestu u svakoj priči sve dok se ne dođe do pozicije žena, a tu se taj evropski entuzijazam zaustavlja, i zadržava samo na retoričkom nivou" kazala je Jonica agenciji MINA.

Ona je podsjetila da su iz SNP-a tražili uvođenje "zip" sistema - "svaka treća žena" i njega su se pridržavali.

"SNP je jedina imala izbornu listu na kojoj je taj princip ispoštovan", podsjetila je Jonica.

Jonica smatra da postoji jedna ravnopravnost čije je ostvarivanje uzročno-posledično povezano sa ostvarivanjem ravnopravnosti na mjestima odlučivanja, a to je ekonomska.

"Tek ekonomski nezavisna žena je potpuno spremna da se izbori za mjesto koje joj u društvu pripada", navela je ona.

Jonica je kazala da je pitanje "da li je Crna Gora spremna da obezbijedi ekonomsku nezvisnost i ravnopravnost žene i kako se ekonomska kriza odražava na položaj žena, pitanje koje je, ne samo zabrinjavajuće, već i alarmantno".

Prema njenim riječima, siromaštvo u Crnoj Gori sve više dobija ženski lik, navodeći da su posebno ugrožene strukture samohranih majki, žena koje se brinu za velike porodice i bolesne starije osobe ili invalide u porodicama, i nezaposlenih žena starosti preko 50 godina.

"Kada je u pitanju položaj žene u društvu, naročito učešće na mjestima odlučivanja, Crna Gora je, i dalje na poslednjem mjestu od država nastalih od bivše Socijalističke federativne reuplike Jugoslavije", rekla je Jonica.

Ona je ukazala na primjer Slovenije i Republike Srpske koje imaju ženu na funkciji premijera, dodajući da je i u Hrvatskoj donedavno žena bila predsjednik Vlade, a u Srbiji predsjednik Skupštine.

"U isto vrijeme i Crna Gora ima svoje primjere „dobre prakse“ – izborne liste na kojima u prvih deset nema nijedne žene, a u zadnjih 11 ima deset žena", upozorila je Jonica.

Bonus video: