Sudski vještak o novim propisima u saobraćaju: Ovo nema veze sa životom

Zakon bi ozbiljno trebalo da se bavi prekršajima kao što su prekoračenje dozvoljene brzine, preticanje na punoj liniji i prolazak kroz crveno svjetlo
331 pregleda 75 komentar(a)
Ažurirano: 07.03.2013. 15:53h

Otkako je prije dva mjeseca počela primjena novog Zakona o bezbjednosti saobraćaja svako malo se javljaju građani koji ukazuju na apsurdnost pojedinih normi s obzirom na crnogorsku ekonomsko-socijalnu situaciju.

Čovjek koji se svakodnevno, vještačenjem saobraćajnih nezgoda, bavi bezbjednošću saobraćaja, doktor tehničkih nauka Goran Čarapić, kaže da je zakon preglomazan, da je u mnogo čemu nepotrebno preopširan i da je generalno neprimjenjiv.

"Toliko je članova i koji govore o najrazličitijim prestupima i toliko je kaznenih odredbi da se čovjeku učini da je zakon umnogome prepisan, kao da se samo htjelo pobrojati sve moguće prekršaje. Kao da se nije vodilo dovoljno računa kako će i koliko to biti primjenjivo u praksi. Čitave stranice zakona odnose se na prekršaje koji uopšte ne utiču na bezbjednost saobraćaja. Posebno je nepotrebno da se za takve prestupe određuju vrlo visoke novčane kazne, a to bi sve trebalo da se sankcioniše najčešće opomenom ili nekom blagom kaznom“, kazao je Čarapić “Vijestima”.

On smatra da bi izmjenama zakon trebalo učiniti jednostavnijim i pirimjenjivim:

"Ako budu strogo poštovali Zakon policajci će vas kazniti ako u gradu ne vežete pojas, ako vam svjetla nijesu upaljena, ako vam fluorescentni prsluk nije pri ruci, ako imate neodgovarajuću kuku i za druge slične prekršaje koji nemaju gotovo nikakav uticaj na mogućnost dešavanja saobraćajnih udesa, posebno ne onih te žih. To nije dobar način represije i kod vozača stvara osjećaj nesigurnosti da mogu biti kažnjeni za sve i svašta“.

"Trivijalni prekršaji bi trebalo da budu sankcionisani samo opomenom”: Detalj sa Bioča

Čarapić ocjenjuje da bi zakon trebalo da prepozna glavne probleme.

"Zakon bi ozbiljno trebalo da se bavi prekršajima kao što su drastično prekoračenje dozvoljene brzine, preticanje na punoj liniji i prolazak kroz crveno svjetlo, da se odrede visoke kazne i da se to dosljedno primjenjuje. Ti prekršaji dovode do saobraćajnih nezgoda, posebno teških i to treba staviti u prvi plan. Trivijalne prekršaje kao što su neupaljena svjetla, kuka, pojas u gradu, fluorescentni prsluk treba samo pobrojati i sankcionisati ih posve blagim kaznama ili još bolje opomenom“, ističe on.

Da je zakon uveliko prepisan pokazuju neke odredbe zakona i njihova primjena:

"Svjetla se koriste u Skandinaviji, sjevernoj Evropi i krajevima gdje je zbog klimatskih prilika veliki broj dana u godini smanjena vidljivost. Što će nama na Mediteranu svjetla i to usred ljeta. Toliko se pričalo o zimskim gumama, a još nijesam čuo da je neko kažnjen zato što ih nema. Osim toga, makar u Podgorici i zimi bolje bi bilo koristiti ljetnje gume. Lance morate imati u autu, a koliko nas zna da ih postavi. I što će lanci ljudima na primorju i u Podgorici. Ta rješenja i mnoga druga liče na prepisana“.

Lanci ne mogu na sve automobile

I priča o zimskoj opremi daleko je od stvarnog života.

"Postoji nemali broj automobila na kojima nije moguće postaviti lance jer nema prostora niti postoje takvi lanci. Ko će i kako na “ferariju” postaviti lance. Ko proizvodi lance za takve točkove i bi li “ferari” mogao da krene sa lancima, a da se ne desi neka havarija. Postoje i džipovi na kojima se ne mogu postaviti lanci. Kako onda tražiti zimsku opremu. Slično je i sa sajlom za vuču. Postoji veliki broj autmobila sa automatskim mjenjačem brzina koji ne dozvoljavaju šlepanje. Zašto će takvom automobilu sajla“, kaže Čarapić.

Svaki drugi turista bi mogao izgubiti vozačku

Čarapić ukazuje na ljekarske nalaze da dva pića ni u kom smislu ne utiču na kvalitet vožnje, odnosno ne povećavaju opasnost da se dogodi saobraćajna nezgoda

"Ne možemo pričati da smo turistička destinacija, hvaliti se vinom na jugu i šljivovicom i kruškom na sjeveru, a zabraniti turistima da probaju ta pića. Šta će biti ako svakom turisti koji popije čašu ili dvije naših pića policija da da duva. Svaki drugi će ostati bez vozačke. Na taj način se ljudi sputavaju i dovode u neprijatnu situaciju da strepe hoće li naići na policiju, a popili su uz ručak aperitiv i čašu vina poslije njega. Ili će taj član važiti samo za domaće vozače što bi bilo nedospustivo i predstavljalo bi diskriminaciju”, napominje Čarapić.

On ukazuje da na ljekarske nalaze da dva pića ni u kom smislu ne utiču na kvalitet vožnje, odnosno ne povećavaju opasnost da se dogodi saobraćajna nezgoda.

“Taj primjer pokazuje koliko zakon nije vodio računa o svakodnevnom životu“, kaže Čarapić.

Galerija

Bonus video: