Marko Perković ostao bez punomoćja, pa onda i stana

Godine 2007, kaže Perković, postigao je dogovor sa četvoricom vlasnika stanova da može nadograditi zgradu, praveći na njoj nekoliko novih stanova
626 pregleda 19 komentar(a)
Marko Perković, zgrada, Foto: Siniša Luković
Marko Perković, zgrada, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 07.03.2013. 01:28h

Tivćanin Marko Perković, generalni konzul SFRJ u Crnoj Gori, podnio je krivičnu prijavu protiv notara Irene Kovačević iz Kotora, kao i prijavu Disciplinskoj komisiji Notarske komore Crne Gore, te žalbu Ministarstvu pravde na rad notarke Kovačević, koju Perković sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja i nesavjestan rad u službi.

„Krivičnu prijavu protiv Irene Kovačević sam podnio zbog toga što je odgovorna za nezakonito brisanje punomoćja, koje mi je izdato još 2007. godine, a nakon čega sam praktično ostao bez stana površine 70 kvadrata koji sam, u međuvremenu, svojim novcem izgradio na stambenom objektu u Ulici Luke Tomanovića broj 9 u Tivtu“, kazao je za „Vijesti“ Perković, dodajući da je riječ o „organizovanom kriminalu“ zbog kojeg će njegov advokat narednih dana podići krivične prijave protiv još nekoliko osoba, među kojima i protiv dvojice bivših i aktuelnih pripadnika MUP-a Crne Gore.

Perković je pojasnio da je 2007. postigao dogovor sa četvoricom vlasnika stanova u stambenoj zgradi u Ulici Luke Tomanovića 9, da može nadograditi i rekonstruisati tu zgradu, praveći na njoj nekoliko novih stanova.

Po zakonu, građevinska dozvola izdata je na ime četvorice vlasnika stanova u zgradi koji su pored ostalog, od Perkovića dobili i po 10 hiljada eura keša za saglasnost da on na drugom spratu i potkrovlju, izgradi novi stambeni prostor za prodaju na tržištu.

To je, kazao je Perković, i učinjeno, ali se u međuvremenu “jedan od četvorice vlasnika – Tivćanka S.T. koja je potpisala ugovor sa Perkovićem i od njega primila novac, pod uticajem D.V. sa kojim je, u međuvremenu, stupila u brak, predomislila”.

Perković je u međuvremenu, preko svog advokata na Osnovnom sudu u Kotoru izdejstvovao izdavanje privremene mjere kojom je S.T. zabranjeno otuđenje i opterećenje stana kojeg je Perković izgradio, a ta mjera na snazi će ostati do pravosnažnog okončanja sudskog spora koji je protiv nje pokrenuo Perković

Ona je, nakon što je Perković završio izgradnju novih stanova, zatražila opoziv punomoćja ovjerenog pred Osnovnim sudom u Kotoru 25. juna 2007, čime je, objašnjava Perković, “praktično prisvojila jedan od novih stanova površine 70 kvadrata”.

„Ovaj problem kulminirao je potpuno nezakonitim postupanjem notara Irene Kovačević iz Kotora koja je 4. decembra prošle godine, bez saslušavanja mene kao druge strane i bez uvida u list nepokretnosti 2412 KO Tivat u kome je jasno upisano postojanje tereta punomoći na stanu u vlasništvu S.T, datu punomoć neosnovano ukinula. O tome je notarka Kovačević Notarsku komoru Crne Gore izvijestila tek 28. decembra prošle godine, a u međuvremenu je odrađena manipulacija novim stanom koji sam ja svojim novcem napravio i za njega već imao kupce, pa je taj stan, prema meni dostupnim podacima, S.T. i osobe koje su joj pomagale, preprodala trećem licu i to za duplo manju cijenu od njegove tržišne vrijednosti“, kazao je Perković dodajući da su u cijeli slučaj na strani onih koji su mu bespravno oduzeli imovinu, uključeni i neki inspektori iz Ispostave policije Tivat „o čemu će naknadno govoriti“.

S.T. je, naveo je Perković, tražeći opoziv punomoći, predsjednici Notarske komore Tanji Čepić saopštila da je ona kao „bolesna osoba sa nemogućnošću čitanja i pisanja dokumenata... prevarena i zloupotrebljena, te da joj je dato da potpiše nešto što nije ni znala o čemu se radi“.

Perković je to odbacio, ističući da je S.T. 2007. znala što potpisuje o čemu postoji i pisana dokumentacija.

„Osjećajući što se može dogoditi u vezi sa punomoćjem koji mi je 2007. godine izdala S.T, 21. novembra prošle godine obavijestio sam predsjednicu Notarske komore Crne Gore Tanju Čepić o postojanju rizika manipulacije datim punomoćjem i prisvajanja moje imovine, ali predsjednica Notarske komore na to nije reagovala, niti je svoje kolege – notare nadležne za Tivat, na vrijeme upozorila o tome što se moglo desiti, a što se pred kraj 2012. i dogodilo”, rekao je Perković.

Čepić: Dužni smo da poštujemo volju građana

„Vijesti“ su povodom Perkovićevog slučaja prošle nedjelje uputile pitanja notarki Ireni Kovačević koja na njih nije odgovorila.

“Predmet povodom kojeg ste mi se obratili zahtijeva stručnu elaboraciju sa pravne strane, ali nije u domenu rada notara, niti Notarske komore, pa ga stoga i ne mogu komentarisati. Notar Irena Kovačević je ispravno postupila, jer nijedan notar, niti Notarska komora ili ja kao predsjednik, ne možemo uticati na volju građana - mi smo dužni isključivo da tu volju poštujemo i da u skladu sa svojom profesijom i ponudimo najbolje pravno rješenje”, kazala je za “Vijesti” predsjednica Notarske komore Crne Gore Tanja Čepić.

Ukoliko neko smatra da je iz bilo kojih razloga povrijeđeno neko njegovo pravo prilikom sačinjavanja nekog notarskog akta, dodala je ona, “tačno se zna procedura i način u kojoj se takav akt može preispitivati, a to u svakom slučaju nije Notarska komora i njeni organi”.

Perković je u međuvremenu, preko svog advokata na Osnovnom sudu u Kotoru izdejstvovao izdavanje privremene mjere kojom je S.T. zabranjeno otuđenje i opterećenje stana kojeg je Perković izgradio, a ta mjera na snazi će ostati do pravosnažnog okončanja sudskog spora koji je protiv nje pokrenuo Perković.

Bonus video: