Direktor Krolinga: Bjelica je rekao da nam ništa neće platiti

Barac je pozvao Miranovića da se obrati javnosti i potvrdi ili opovrgne iznesene činjenice i na taj način prekine nagađanja je li Kroling prodao svoje ili tuđe stanove
347 pregleda 14 komentar(a)
Kroling, Duško Bjelica, Predrag Miranović, Foto: Luka Zeković
Kroling, Duško Bjelica, Predrag Miranović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 06.03.2013. 20:31h

Izvršni direktor kompanije “Kroling” Kosta Barac saopštio je juče da se nizom tekstova o odnosima i dugovanjima između te firme i Univerziteta Crne Gore pokušava diskreditovati njihovo poslovanje, kao i da je predsjednik Upravnog odbora Univerziteta CG Duško Bjelica direktno odgovoran što su od Univerziteta prinudno naplatili skoro 1,3 miliona eura.

On je, u reagovanju koje je dostavio “Vijestima”, kazao da je i pored spremnosti na dogovor oko izmirenja duga Univerziteta CG za izgradnju nove zgrade za tri fakulteta, Bjelica poručio da neće vratiti dug, već da ta kompanije svoja prava može ostvariti sudskim putem.

"Kao kompanija kojoj se u tom trenutku, za izvedene radove, dugovalo preko 1.650.000 eura bili smo prinuđeni to i učiniti... Sa iskrenim žaljenjem konstatujemo i činjenicu da je tada sa računa Univerziteta na naš račun uplaćen i iznos od 67.427,95 eura na ime kamata i iznos od 1.760,00 eura na ime sudskih i advokatskih troškova. Odluka suda, u našu korist, nadamo se pokazuje da su naša potraživanja bila opravdana”, rekao je Barac.

Blokada Univerziteta zbog sumnjivih ugovora >>>

On tvrdi da su, što se tiče potpisivanja aneksa ugovora za izvedene viškove i nepredviđene radove u vrijednosti od 373.000 eura, od rektora Predraga Miranovića dobili uvjeravanja da će ga staviti na dnevni red Upravnog odbora Unirveziteta.

Barac je pozvao Miranovića da se obrati javnosti i potvrdi ili opovrgne iznesene činjenice i na taj način prekine nagađanja je li Kroling prodao svoje ili tuđe stanove

Barac je pozvao Miranovića da se obrati javnosti i potvrdi ili opovrgne iznesene činjenice i na taj način prekine nagađanja je li Kroling prodao svoje ili tuđe stanove. Na osnovu dokumenta sa Univerziteta, “Vijesti” su juče objavile da je njihova nadzorna služba konstatovala da je jedan od tih stanova kupio fudbaler Stefan Savić.

“Kroling” prodao stan Univerziteta CG Stefanu Saviću >>>

Iz “Krolinga” su podsjetili da je ugovor za izvođenje radova na zgradi tri fakulteta potpisao vršilac dužnosti rektora Zdravko Uskoković i da je ugovorena vrijednost grubih građevinskih radova iznosila 2.416.466 eura. Barac je istakao da su radovi izvođeni na osnovu glavnog projekta po kome je, u odnosu na idejni projekat, bruto površina objekta uvećana za 2.234 kvadrata.

Zbog toga, kako je kazao, bilo je potrebno izvesti i određene neugovorene i nepredviđene radove.

Umjesto što formira timove za provjere prethodnika, samo treba da klikne

Barac je kazao da su predlagali Univerzitetu CG izmirenje duga kroz odloženo plaćanje ili kompenzacijom stambenog prostora po cijeni koju odredi Univerzitet, kao i da su radove izveli uz pomoć banke kojoj su zbog prolongiranja plaćanja duga, ne njihovom krivicom, morali plaćati kamate.

"Savjetujemo uvaženom prof. dr Bjelici da ispuni ugovorenu obavezu, formira Komisiju za izradu konačnog obračuna, pa tek nakon toga informiše javnost za koliko je sredstava pretplađen izvođač radova”

Na to naročito upućuje i činjenica da Bjelica formira raznorazne timove za ispitivanje prethodnog rada na Univerzitetu, između ostalog i komisiju za utvrđivanje iznosa do sada uplaćenih sredstava našoj kompaniji, kao da taj podatak, u današnje vrijeme, ne može dobiti jednim pritiskom na dugme kompjutera, piše u reagovanju Barca.

On je saopštio da je u toku izrada konačnog obračuna izvedenih radova, koji će pokazati ko je kome i koliko dužan:

“Tako da savjetujemo uvaženom prof. dr Bjelici da ispuni ugovorenu obavezu, formira Komisiju za izradu konačnog obračuna, pa tek nakon toga informiše javnost za koliko je sredstava pretplađen izvođač radova”.

Bonus video: