U protekloj sedmici opao broj oboljelih od gripa

Iz Instituta je saopšteno da je najveći broj oboljelih u ovoj sedmici starosti od 25 do 64 godina. Najviše oboljelih je, dodaje se u saopštenju, u centralnom regionu CG
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.03.2013. 17:43h

U Crnoj Gori je u protekloj sedmici opao broj oboljelih od gripa, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Navodi se da je registrovano 380 oboljelih, sa incidencijom od 60 na 100 hiljada stanovnika.

Iz Instituta je saopšteno da je najveći broj oboljelih u ovoj sedmici starosti od 25 do 64 godina.

Najviše oboljelih je, dodaje se u saopštenju, u centralnom regionu Crne Gore.

„Broj laboratorijski potvrđenih slučajeva influence A i B u Crnoj Gori od 24.12.2012. godine do 3.3.2013. godine je 186. Prisutni su virusi gripa tipa A i B“, navode iz Instituta.

Oni su podsjetili da je u sezoni 2012/13 registrovan jedan slučaj obolijevanja od gripa sa smrtnim ishodom.

Dodaje se da su u Evropi stope obolijevanja za bolesti slične gripu nastavile su da rastu u centralnom i istočnom dijelu regiona, ali su počele da se smanjuju u nekim zemljama sjevernog i zapadnog dijela Evrope.

„Najefektivnija mjera prevencije gripa je vakcinacija, pa preporučujemo da se sve osobe koje su u povećanom riziku od razvoja komplikacija vakcinišu. Vakcina se može primiti u bilo koje vrijeme u toku trajanja sezone gripa“, kaže se u saopštenju.

Iz IJZ su podsjetili da opšte mjere prevencije obuhvataju izbjegavanje kontakata sa oboljelima, redovno pranje ruku, izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta prljavim rukama, provjetravanje prostorija, praktikovanje dobrih navika, uključujući adekvatnu ishranu sa dosta svježeg voća i povrća, spavanje i fizičku aktivnost.

Galerija

Bonus video: