Čarapić bez novog mandata

Početkom aprila ističe petogodišnji angažman vrhovne tužiteljke, poslanici nezadovoljni njenim učinkom
67 pregleda 14 komentar(a)
Ranka Čarapić, Foto: Savo Prelević
Ranka Čarapić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.03.2013. 07:52h

Za rezultate rada tužilaštva pod palicom Ranke Čarapić prethodnih pet godina parlamentarne partije nemaju riječi hvale, pa svi, izuzev DPS, smatraju da ona nije zaslužila još jedan mandat.

Prema informacijama “Vijesti”, Čarapić najvjerovatnije neće insistirati da ostane na funkciji nakon što joj istekne mandat u aprilu, i već je pripremila dokumentaciju za penziju.

Njeni saradnici nezvanično tvrde da ona ne želi ni da se licitira njenim imenom ako se u međuvremenu promijeni ustavna odredba, pa za izbor VDT bude potrebna dvotrećinska većina u parlamentu.

Zakon o državnom tužiocu propisuje da bi oni trebalo svoj posao da obavljaju u javnom interesu „radi obezbjeđenja primjene prava, pri čemu se mora obezbijediti poštovanje i zaštita ljudskih prava i sloboda“.

Takođe se navodi da se funkcija državnog tužioca mora obavljati nepristrasno i objektivno, što sagovornici „Vijesti“ ne smatraju da je bila praksa aktuelnog VDT-a i da bi zbog toga trebalo da bude razriješena.

Kad je došla najavljivan profesionalac

Izbor Čarapićeve na čelnu poziciju u tužilaštvu 10. aprila 2008. najavljivan je kao dolazak profesionalca umjesto Vesne Medenice, kojoj je opozicija godinama spočitavala da je kadar lojalan režimu. Oni koji su podržali da se tadašnji viši tužilac u Podgorici izabere za vrhovnog danas bi različito glasali jer smatraju da je praksom demantovala sve koji su se nadali boljim vjetrovima za vladavinu prava.

Izuzetak je Demokratska partija socijalista čiji poslanik Miodrag Vuković kaže da u „ovim teškim vremenima” ne može govoriti u superlativu o VDT.

“Ne bi mi smetalo da predlože sadašnju VDT, ali ni novog tužioca s obzirom na to da nam predstoje ustavne promjene i nova pozicija tužioca, kao i specijalni odsjek za borbu protiv korupcije”, objasnio je poslanik vladajuće stranke.

Najslikovitiji učinak petogodišnejg rada Čarapićeve dao je Goran Danilović, poslanik Demokratskog fronta, koji je rekao za „Vijesti“ da bi novi tužilac trebalo da se fokusira na istrage koje su do sada završile u fiokama. A njih je bezbroj i povezuje ih činjenica da se osumnjičeni bili javni funkcioneri ili članovi njihovih familija.

U štampanom izdanju čitajte:

  • Kako afera "Listing" nije mrdnula sa mrtve tačke
  • Kako su prošle krivične prijave oko spornih privatizacija i čuvene transakcije od 11 miliona eura
  • U kojim slučajevima se Čarapić pozivala na čvrste dokaze, a sudovi utvrdili suprotno
  • Šta o mandatu Čarapić kažu poslanici Pozitivne, Demokratskog fronta, DPS, SDP i SNP-a

Bonus video: