Vlada odlučila da se opet plaćaju honorari

Trend formiranja radnih grupa i međuresorske saradnje između državnih institucija, uveden je nakon što je Vlada Igora Lukšića ukinula ministarske bonuse od 900 eura
88 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 05.03.2013. 20:16h

Vlada je dala saglasnost na zahtjev ministra pravde Duška Markovića da se članovima Komisije za uslovni otpust isplaćuje nadoknada koju im je Ministarstvo finansija od juna 2012. obustavilo.

Marković u dopisu Vladi, koja ga je razmatrala prošlog četvrtka, navodi da je Komisija dobijala 1.000 eura po sjednici, dok ministarstvo finansija, na čijem je čelu tada bio Milorad Katnić, nije uskratilo isplate s obrazloženjem da su rješenja o isplatama suprotna odluci Vlade o naknadama za rad u radnim grupama i drugim vladinim tijelima.

Potpredsjednik Vlade ukazuje da je istom odlukom predviđena saglasnost Vlade, koju on traži, da bi se nastavilo sa isplatama članovima Komisije i naglašava da treba imati u vidu kompleksnost posla kojim se Komisija bavi.

Duško Marković

Marković napominje i da se nakon svake odluke Komisije da osuđenik bude pušten na uslovnu slobodu u budžetu uštedi 17,2 eura po uslovno otpuštenom osuđeniku.

Toliko jedan osuđenik košta državu dnevno. Tokom 2012. godine Komsiija je, prema informacijama “Vijesti”, razmatrala 547 zahtjeva za uslovni otpust, a odobrila 252.

Novi ministar finansija Radoje Žugić saopštio je krajem decembra da je Vlada verifikovala odluku da Vladini funkcioneri i činovnici više ne mogu dobijati honorare za rad u komisijama i radnim tijelima, osim ako im taj angažman nije u opisu posla.

Radoje Žugić

Dva puta plaćan isti posao državni budžet je na godišnjem nivou koštao 750.000 eura po radnom tijelu, a obrazlagano je "sprovođenjem politika Vlade“.

Revizijom završnog budžeta za 2011. Državna revizorska institucija našla je da je preko šest miliona eura potrošeno na mnogobrojne radne grupe, komisije i savjete

Uz to, rađeno je na raznim strategijama i ostalim dokumentima za koje ministri i službenici redovno primaju platu.

Trend formiranja radnih grupa i međuresorske saradnje između državnih institucija, koje su po zakonu obavezne na međusobnu komunikaciju, uveden je nakon što je Vlada Igora Lukšića ukinula ministarske bonuse od 900 eura, koje je uvela prethodna Vlada Mila Đukanovića.

Da bi to nadoknadili, sjetili su se radnih grupa, ali o tome nijesu obavještavali javnost.

Revizijom završnog budžeta za 2011. Državna revizorska institucija našla je da je preko šest miliona eura potrošeno na mnogobrojne radne grupe, komisije i savjete.

Iz Žugićevog ministarstva u decembru saopšteno da su honorari ukinuti radi dalje racionalizacije javne potrošnje...

Četiri ministra sjede u komisiji

Osim Markovića, u Komisiji su ministar zdravlja Miodrag Radunović, ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević, ministar ljudskih i manjinskih prava Suad Numanović, sudija Vrhovnog suda Radule Kojović, zamjenica vrhovnog državnog tužioca Stojanka Radović, direktor ZIKS-a Miljan Perović i savjetnik u ministarstvu pravde, koji je sekretar Komisje Dragoljub Bulatović.

"Imajući u vidu činjenicu da rad članova Komisije podrazumijeva individualno angažovanje u slobodnom vremenu, dakle i mimo sjednica Komisije, kao i zasnovanost ovog tijela na Zakonu o izvršenju krivičnih sankcija, mišljenja smo da treba omogućiti finasiranje iste", piše u Markovićevom dopisu Vladi.

Galerija

Bonus video: