Nikšićki srednjoškolci posjetili Agenciju za zaštitu životne sredine

Posjeta je uslijedila nakon inicijative škole iz Nikšića, a u cilju edukacije i podizanja ekološke svijesti srednjoškolaca
1 komentar(a)
Agencija za zaštitu životne sredine, đaci, Foto: Agencija za zaštitu životne sredine
Agencija za zaštitu životne sredine, đaci, Foto: Agencija za zaštitu životne sredine
Ažurirano: 04.03.2013. 14:03h

Učenici četvrtog razreda srednje Ekonomske škole iz Nikšića posjetili su Agenciju za zaštitu životne sredine kako bi se upoznali sa radom ove institucije. Predavanja o radu Agencije i njenim nadležnostima održali su nikšićkim đacima pomoćnici direktora Lidija Šćepanović i Dušan Raspopović.

Posjeta je uslijedila nakon inicijative škole iz Nikšića, a u cilju edukacije i podizanja ekološke svijesti srednjoškolaca.

“Drago mi je što ste ovdje da se upoznate sa osnovnom ulogom i misijom Agencije i da vi sami budete svjesni da vašim djelovanjem možete doprinijeti unaprijeđenju životne sredine. Nepravilno odlaganje otpada je jedan od pritisaka na životnu sredinu. Svi zajedno možemo doprinijeti smanjenju zagađenja”, kazala je Šćepanović u obraćanju đacima.

Srednjoškolce iz Nikšića interesovalo je i kada će biti riješeno pitanje otpada, te koliko su ekonomija i ekologija povezane

Raspopović je predložio da na sajam koji će se u aprilu održati u Budvi zajednički učestvuju.

I učenici su pokazali interesovanje za rad Agencije, pa je srednjoškolac Milan Kadić kazao da su u okviru predmeta Eko menadžment u trgovini pisali brojne radove, a naročito o zagađenju Željezare.

Učenicu, Snežanu Dumnić, koja je član Ekološkog pokreta Ozon, interesovalo je kada će biti sanirane crne ekološke tačke, dok je njenu školsku drugaricu, Kristinu Milović zanimalo je da li se mogu njeni vršnjaci uključiti u neki ekološki projekat Agencije.

Srednjoškolce iz Nikšića interesovalo je i kada će biti riješeno pitanje otpada, te koliko su ekonomija i ekologija povezane, zatim na kom nivou je u Crnoj Gori razvijena ekološka svijest u odnosu na zemlje regiona, kao i koliko smo napredovali kada je u pitanju reciklaža.

Bonus video: