GA: Crna Gora napredovala u poštovanju ljudskih prava, institucije i dalje neefikasne

U GA smatraju da je postignuti napredak nastao usljed izgradnje “relativno kvalitetnog institucionalnog i normativnog okvira”
92 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 04.03.2013. 19:07h

Crna Gora je od sticanja nezavisnosti do otvaranja pregovora sa Evropskom unijom ostvarila napredak u poštovanju i zaštiti ljudskih prava, ali je najveći izazov u toj oblasti postizanje nezavisnog i efikasnog rada institucija, kao i adekvatna primjena zakona, jedan je od zaključaka Građanske alijanse (GA) u Izvještaju o ljudskim pravima koji je predstavljen u parlamentu.

U GA smatraju da je postignuti napredak nastao usljed izgradnje “relativno kvalitetnog institucionalnog i normativnog okvira”.

Predstavljaljući Izvještaj, programski direktor GA Ajša Hadžibegović rekla je da saradnja Vlade i NVO u posmatranom periodu nije bila adekvatna sve dok za premijera nije izabran Igor Lukšić.

Najveće zamjerke, kad je riječ o Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, odnose se na vrijeme kada je na čelu tog resora bio Ferhat Dinoša, “koji je javno saopštavao homofobične i nacionalističke stavove”, dok Ombudsmanu nije obezbijeđena ekonomska i politička nezavisnost.

Ona je, između ostalog, saopštila, da Tužilaštvo, kao najvažnija institucija za zaštitu ljudskih prava, nije bilo dovoljno aktivno u toj oblasti.

„Izostale su istrage po brojnim navodima o ozbiljnim povredama ljudskih prava, tamo gdje su istrage započele u velikom broju slučajeva su kasnile i nijesu dovele do identifikacije počinilaca i nalogodavaca zločina“, navodi se u Izvještaju.

Takvi primjeri su, precizirala je ona, istrage u ratnim zločinima, i u sljučajevima ubistva i prebijanja novinara.

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić kazao je da je Crna Gora “prešla dug put od vremena kada je odbrana ljudskih prava bila dostignuće pojedinca, do institucija koje ih same štite”.

„To je bio put stalnih izazova. Crna Gora je mala zemlja i to je prednost, jer je u njoj sve vidljivije i transparentnije“, naveo je on.

Ministar ljudskih i manjinskih prava Suad Numanović kazao je da će pregovori sa EU dovesti do daljeg napretka u zaštiti ljudskih prava i primjeni evropskih standarda, dok je ambasador SAD u Podgorici Su Kej Braun kazala da su ljudska prava “najveći prioritet te zemlje, ocjenjujući da je Crna Gora napredovala u poštovanju ljudskih i prava manjinskih grupa”.

„Snažne institucije koje štite ljudska prava, jedan su od stubova demokratije“, istakla je Braun.

Snežana Jonica (SNP) kazala je da je odnos države u zaštiti ljudskih prava srazmjeran budžetu koji se opredjeljuje institucijama koje su za to zadužene, dok je poslanik Pozitivne Dritan Abazović ocijenio kako je politička diskriminacija prioritetna tema u Crnoj Gori.

“Šta rade institucije sada kada imamo jasne dokaze za političku diskriminaciju? Ona se tiče svih nas, manjina, osoba sa invaliditetom, većinskog stanovništva. Zamislite da sam ja OSI i ne mogu da se zaposlim, jer nijesam član DPS-a”, rekao je Abazović.

Galerija

Bonus video: