Zaev: Mogli bismo da završimo pregovore 2025.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Evropskog savjeta Donaldom Tuskom, Zaev je rekao da je danas u Briselu, u srcu Evrope, "potvrđena velika vijest da Republika Makedonija dobija datum za pregovore: jun 2019"
1 komentar(a)
Zoran Zaev, Foto: Reuters
Zoran Zaev, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.06.2018. 16:50h

Makedonski premijer Zoran Zaev ocijenio je danas u Briselu da bi Makedonija pregovore o pristupanju Evropskoj uniji mogla da završi 2025. godine.

"Prema dosadašnjem iskustvu, pregovori traju u prosjeku sedam godina. Ako prihvatimo ovu dinamiku i za Makedoniju, prozilazi da bi se pregovori završili 2025. Upravo kako predviđa strategija za vjerodostojno proširivanje EU", rekao je on.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Evropskog savjeta Donaldom Tuskom, Zaev je rekao da je danas u Briselu, u srcu Evrope, "potvrđena velika vijest da Republika Makedonija dobija datum za pregovore: jun 2019".

"Naša zemlja je to zaslužila. Lideri EU su rekli da zaslužuuje to. EU je prihvatila da je Makedonija od zarobljene države za samo jednu godinu napravila preokret", rekao je makedonski premijer.

Za samo jednu godinu, naveo je, Makedonija je postala zemlja pozitivnih promjena, inkluzivnosti, političkog dijaloga, političke volje za rješavanje problema sa susjedima.

Zaev je naveo da je sljedeće proširenje, u koje će biti uključena Makedonija, u suštini konsolidacija EU.

"Ta konsolidacija, koju sa pravom traže lideri zemalja EU, biće potpuna kada u svoju porodicu prihvati zemlje Zapadnog Balkana, koje ispune uslove", rekao je on, dodajući da proces pristupanja EU ne završava sa otvaranjem poglavlja.

Pred susret sa Tuskom, kako su prenijeli makedonski mediji, Zaev se sreo sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom na sastanku partija evropskih socijalista.

Premijer Makedonije sjutra će se sastati sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

"Nema vremena za proslave, predstoji 365 dana intenzivnog rada"

Zaev i evropski komesar za proširenje Johanes Han složili su se danas u Briselu da nema vremena za proslave, već da predstoji 365 dana intenzivnog rada da se ostvari istorijski zadatak: uspješna i brzi pregovori o prijemu Makedonije u EU.

Vlada Makedonije je saopštila da je sastankom delegacije koju predvodi Zaev sa Hanom "praktično započinje priprema za skeniranje stanja poglavlja koja su notirana zajedno s datumom za pregovore".

Razgovarali su i o predviđenim koravima za sprovođenje dogovora o rješavanju spora s Grčkom, i o glavnim pravcima za "pojačavanje reformi" u oblastima obuhvaćenim budućim pregovaračkim poglavljima sa EU, koja će biti otvorena juna 2019. godine: "Vladavina prava i pravosuđe" i "Osnovna prava". Dvije delegacije su, kako se navodi, izrazile uvjerenje da među njima i dalje postoji iskren partnerski odnos i dogovorile se da uslijedi zajednički predlog za pregovarački okvir, koji će tačno predstaviti stanje u Makedoniji i na osnovu kojeg će se utvrditi smjernice za najvažnije proritete u reformama. Tema današnjeg razgovora je bilo i otpočinjanje uspostavljanja pregovaračke strukture. Zajednički je, dodaje se, konstatovano da proces približavanja Makedonije prijemu u EU treba da bude "inkluzivan", da "animira sve strukture u makedonskom društvu", kako bi se napravili najbolji timovi koji će raditi na usaglašavanju poglavlja. U delegaciji Vlade Makedonije, koja je u dvodnevnoj posjeti Briselu, sa Zaevom su vicepremijerka i ministarka odbrane Radmila Šekerinska, vicepremijer za evropska pitanja Bujar Osmani i ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov.

Bonus video: