4Life: Prevencija narkomanije mora početi još u šestom razredu

"Problem narkomanije, drugih bolesti zavisnosti... je poprimio zabrinjavajući trend, pogotovo u posljednjih nekoliko godina"
1 komentar(a)
NVO 4 life, Foto: S.Mijović
NVO 4 life, Foto: S.Mijović
Ažurirano: 03.03.2013. 14:23h

Zabrinuti za zdravlje najmlađih i budućnost narednih generacija, NVO 4Life će apelovati na Savjet za opšte obrazovanje da u redovan sistem osnovnoškolskog obrazovanja kao obavezan uvede predmet Zdravi stilovi života, i to na ranijem uzrastu nego što je to sada slučaj. NVO 4Life će tražiti da se taj predmet počne pohađati već od šestog razreda, zaključno sa devetim.

Ta organizacija će, osim toga, predložiti niz konkretnih mjera za uspostavljanje kvalitetnijeg i svrsishodnijeg odgovora na devijantna ponašanja i upotrebu psihoaktivnih supstanci među djecom i mladima.

"Razlozi za preduzimanje ove mjere su više nego očigledni. Problem narkomanije, drugih bolesti zavisnosti, kao i ostalih devijantnih ponašanja je poprimio zabrinjavajući trend, pogotovo u posljednjih nekoliko godina", navodi se u apelu NVO 4Life.

Sve je veći broj djece i mladih koji pokazuju razne oblike devijantnih ponašanja, što pokazuju i novija istraživanja i podaci institucija i organizacija u Crnoj Gori.

Za dva mjeseca je 68 osnovaca i srednjoškolaca privedeno zbog krivičnih djela u vezi droga, dok su njih 6 bili dileri

Tu su i rezultati nacionalnog istraživanja Instituta za javno zdravlje sprovedenog 2004. na uzorku od 3.964 učenika od petog razreda osnovne škole do četvrtog razreda srednje škole, koji su, takođe, pokazali i potvrdili stalan rast upotrebe droga među djecom i mladima. Tu su i rezultati brojnih istraživanja sprovedenih na manjim uzorcima, koji potvrđuju konstantan porast upotrebe psihoaktivnih supstanci među djecom i mladima", navode u NVO 4Life.

Devijantna ponašanja među mladima, dodaje se u apelu, su i sve češća krivična djela, primjeri nasilničkog ponašanja i pokušaji vršenja najtežih krivičnih djela.

Stoga u toj NVO smatraju da bi sa prevencijom trebalo početi znatno ranije, kako bi vaspitno-obrazovna ustanova bila u stanju da pruži adekvatan odgovor aktuelnom stanju i pomoć djetetu i porodici, što je njena osnovna uloga.

Prevencija svih devijantnih ponašanja i izgradnja zdravih, kvalitetnih i obrazovanih generacija je osnova razvoja svakog demokratskog i civilizovanog društva.

NVO 4Life predlaže konkretne mjere za uspostavljanje kvalitetnijeg i svrsishodnijeg odgovora na devijantna ponašanja i upotrebu psihoaktivnih supstanci među djecom i mladima:

  1. Uvrstiti nastavni predmet Zdravi stilovi života u obavezne predmete;
  2. Uvrstiti nastavni predmet Zdravi stilovi života u program za šesti, sedmi, osmi i deveti razred, kao obavezni predmet;
  3. Nastavnici koji predaju predmet Zdravi stilovi života moraju se kontinuirano obučavati i usavršavati, ili pri nekom studijskom programu na Filozofskom fakultetu uvesti specijalističke studije za nastavnike koji će predavati ovaj predmet; (Osim predmeta Zdravi stilovi života, ni jedan nastavni predmet ne predaju nastavnici koji su prošli nekoliko seminara)
  4. U saradnji sa relevantnim institucijama i organizacijama ponuditi djeci set projekata i aktivnosti kako bi aktivno bili uključeni u kreiranje tema koje su značajne za njihov rast i razvoj.

Bonus video: