Srbija: Ukinuta naknada za crnogorske prevoznike

Srbija je 1. januara uvela naknadu za korišćenje puteva u toj državi, koju su plaćali crnogorski teretni i putnički prevoznici
1 komentar(a)
Kula, Foto: Aida Sadiković
Kula, Foto: Aida Sadiković
Ažurirano: 02.03.2013. 14:05h

Naknada za puteve koju su plaćali crnogorski prevoznici preko teritorije Srbije, ukinuta je, saopšteno je danas iz Ministarstva pomorstva i saobraćaja.

Srbija je 1. januara uvela naknadu za korišćenje puteva u toj državi, koju su plaćali crnogorski teretni i putnički prevoznici.

"Tokom intenzivnih pregovora sa kolegama iz Srbije, iskazanog neslaganja i nezadovoljstava prema uvedenoj naknadi, Ministarstvo saobraćaja Crne Gore je tražilo da se predmetna naknada preispita i ukine u što kraćem roku", navedeno je u saopštenju Ministartsva.

O problemu naplate putarine bilo je riječi i prilikom susreta ministra pomorstva i saobraćaja Ivana Brajovića sa delegacijom Privredne komore Crne Gore i tada je saopšteno da Ministarstvo saobraćaja Srbije preispituje odluku o uvođenju naknade. Predstavnici Privredne komore su podržali inicijativu Ministarstva da se crnogorskim prevoznicima ukine taj dodatni namet.

"U neposrednoj komunikaciji ministri saobraćaja dvije države Brajović i Milutin Mrkonjić dogovorili dalje aktivnosti na rješavanju ovog problema, nakon čega je uslijedio sastanak Mješovite komisije delegacija Crne Gore i Srbije u Beogradu 22. februara, gdje je potpisan Protokol koji je upućen nadležnim državnim organima na upoznavanje", podsjećaju iz Ministarstva.

Protokolom je precizno definisan stav crnogorskog Ministarstva saobraćaja i pomorstva da se ova naknada mora ukinuti što prije.

Ministarstvo saobraćaja Srbije nakon toga je obavijestilo kolege iz crnogorskog Ministarstva da će 1. marta ukinuti naknadu.

"Čelni ljudi dva ministarstva postignutim dogovorom još jednom su iskazali opredijeljenost za nastavak dobre saradnje i ukidanje administrativnih i biznis barijera u međunarodnom drumskom prevozu između Crne Gore i Srbije, čime će naši prevoznici postati konkurentniji i na transportnom tržištu Srbije", ocijenili su u Ministarstvu.

Bonus video: