Marković traži trule daske u tužilaštvu

“To što se desilo u ovom predmetu nije afirmativno ni za policiju, ni za tužilaštvo, ni za sudstvo“, istakao je potpredsjednik Vlade
17 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Arhiva Vijesti
Duško Marković, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 03.03.2013. 02:28h

Ministar pravde i potredsjednik Vlade Duško Marković, saopštio je da se još utvrđuje da li je bilo propusta u radu tužilaca povodom nedavnih dešavanja u Baru.

On nije želio da odgovori da li je “Barski slučaj” pokazao da postoji cijelo jedno tužilaštvo koje ne smije ili neće da radi posao

„Događaj iz Bara je, naravno, bio predmet ne jednog, nego niza razgovora i aktivnosti i još nije okončan. Kada nas sve zatekne takav jedan događaj, osnovna je obaveza da se preispita odgovornost, kao i eventualni propusti u postupanju“, rekao je Marković, odgovarajući na pitanje da li ga je VDT Ranka Čarapić obavijestila o tome zašto je odlučila da delegira predmete iz Bara, umjesto da pokrene postupke razrješenja tužilaca koji ne smiju da gone barske kriminalce i ispita da li u tom tužilaštvu ima korumpiranih tužilaca.

Na pitanje da li je tražio od Čarapić da pokrene postupke protiv barskih tužilaca, Marković je skrenuo pažnju na zakonsku odredbu - “da se funkcija državnog tužioca ne smije vršiti ni pod čijim uticajem i niko ne smije da utiče na državnog tužioca u vršenju njegove funkcije, pa ni potpredsjednik Vlade i ministar pravde“.

„U redovnoj komunikaciji koju imam sa VDT, pa i povodom 'Barskog slučaja' saopštio sam svoj stav. Cilj nam je da svi i na svakoj poziciji rade po zakonu i u interesu države i građana”, rekao je Marković u odgovoru “Vijestima”.

On nije želio da odgovori da li je “Barski slučaj” pokazao da postoji cijelo jedno tužilaštvo koje ne smije ili neće da radi posao za koji je plaćeno.

Ministar pravde je potvrdio da ga je vrhovna državna tužiteljka upoznala sa razlozima zbog kojih je odlučila da barski tužioci ne učestvuju u postupcima protiv tamošnjih kriminalaca, ali nije želio da ih saopšti javnosti.

„Jeste. Vrhovni državni tužilac me obavijestio o razlozima zbog kojih je ovaj predmet prenesen u nadležnost Višeg državnog tužilaštva u Podgorici“, saopštio je Marković.

Nije želio da odgovori ni da li je hapšenje, pa puštanje na slobodu Rajka i Pavića Škerovića potvrdilo da saradnja policije i tužilaštva i dalje nije na zadovoljavajućem nivou.

“To što se desilo u ovom predmetu nije afirmativno ni za policiju, ni za tužilaštvo, ni za sudstvo“, istakao je potpredsjednik Vlade.

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević prije dva dana potvrdio je da ima intenzivnu komunikaciju sa ministrom pravde i VDT

Nakon ubistva braće Ljubomira i Dejana Gojačanina, koje je ubio Šćepan Bujić, država je, kao prvi odgovor kriminalu, u Bar poslala gotovo cjelokupan sastav Posebne jedinice policije.

U akcijama policije u tom lučkom gradu, uhapšeni su i Škerovići, a medijima su dostavljene fotografije sa ogromnom količinom zaplijenjene droge, oružja i novca.

Oni su u 36 sati tri puta hapšeni.

Baranin Veljko Bulatović sam se prijavio da je vlasnik droge koja je pronađena u hotelu koji je vlasništvo Škerovića.

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević prije dva dana potvrdio je da ima intenzivnu komunikaciju sa ministrom pravde i VDT povodom problema u Baru ali i u drugim gradovima.

Cilj je, prema njegovim riječima, da se saradnja tužilaštva i policije učini efikasnijom u borbi protiv kriminala.

Nema osnova za Rankino razrješenje

Marković je rekao da ministar pravde ne može da pokrene postupak za razrješenje vrhovne državne tužiteljke, kako su u javnom istupu zatražili poslanici Pozitivne Crne Gore.

“Ministar pravde ne može pokrenuti postupak za razrješenje VDT, on može uložiti inicijativu za pokretanje postupka razrješenja, koji se onda odvija pred Tužilačkim savjetom. Ovakvu inicijativu nisam podnio iz prostog razloga što za to nemam nikakvog osnova.

Uz dužno poštovanje koje iskazujem prema političkim oponentima, sve što mi je u nadležnosti, pa i pomenuta inicijativa, radim isključivo shodno svojim profesionalnim principima, a ne nikako pod bilo čijim uticajem“, rekao je Marković.

On ipak nije želio da odgovori da li smatra da li Čarapić i dalje treba da obavlja funkciju VDT-a i da li bi podržao njen novi mandat, nakon što joj ovaj istekne u aprilu ove godine.

Bonus video: