Ako komšinica iz Rusije podigne sprat, Pavićevići ostaju bez prozora

"Nećemo dozvoliti da nam zatvore prozor, da gledamo u njihov dnevni boravak ili da nas zazidaju"
190 pregleda 42 komentar(a)
Ažurirano: 02.03.2013. 20:05h

Kuća stara oko 400 godina u Prčanju, vlasništvo Kotoranina Dragana Pavićevića Pava, uskoro bi mogla biti u potpunosti zatvorena sa jedne strane, ukoliko nadležni ne zaustave izgradnju sprata, koji gradi njihova prva komšinica i koji se naslanja na pobočni zid Pavićevićeve kuće.

Pavićević je kazao "Vijestima" da se na toj strani kuće, gdje gradi komšinica iz Rusije Elena Flink, nalazi prozor koji tu postoji od kada je njegova kuća podignuta i koji će podizanjem sprata u neposrednom komšiluku biti potpuno neupotrebljiv. Zato Pavićević zahtijeva da se preko nadležnih inspekcijskih službi obustave započeti radovi, dok se po njegovoj žalbi, ne preispita građevinska dozvola koju je dobila Flink i način na koji je donesena. On napominje da ta dozvola nije pravnosnažna.

Pavićevići, koji žive u Kotoru, za radove koji su započeti uz njihovu kuću saznali su od drugog komšije, početkom februara. Njegova supruga Daliborka ispričala je da je Flink dobila građevinsku dozvolu za izgradnju sprata i potkrovlja bez saglasnosti njihove porodice i Zavoda za zaštitu spomenika, pod čijom zaštitom se nalazi njihova kuća.

"Nemaju nikakvu potvrdu Zavoda, osim 'prećutnih'. Ako se u nekom roku Zavod ne izjasni, oni misle da imaju njihovu saglasnost. A mislim da su tim 'prećutnim' gospođe iz urbanizma dobile upozorenje od strane Regionalnog zavoda da to ne rade. Zamolićemo Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture da se izjasni", kazala je Pavićević.

Dostavljena dokumentacija Pavićevićima je smiješna. “Iz nje se tačno može vidjeti ko muti i na koji način zavlače i mene i investitore”, kaže Dragan, koji je nagažovao advokata Aleksandra Đurišića iz Podgorice.

Daliborka i Dragan Pavićević

Ovakva gradnja, smatraju Pavićevići, ne bi trebalo da bude dozvoljena niti građevinska dozvola izdata, jer za to područje ne postoji Detaljni urbanistički plan. "Mi ne možemo zaustaviti gradnju, a ona je daleko odmakla. Saglasnost im nikada nećemo dati. Nećemo dozvoliti da nam zatvore prozor, da gledamo u njihov dnevni boravak ili da nas zazidaju. Naslanjaju se na zid i pritom zatvaraju držače koji drže zgradu prilikom zemljotresa", ističe Daliborka Pavićević.

Pavićevići su u potrazi za rješenjem problema pokucali na mnogo adresa. Obraćali su se dopisom kotorskom Sekretarijatu za urbanizam, građevinarstvo i prostorno planiranje, policiji i Građevinskoj inspekciji, koja je juče izašla na teren.

"Bitno mi je da postoji neko ko može da zaštiti moju imovinu. Zamislite da nijesam tu, našao bih se pred svršenim činom. Uložio sam ogroman novac u tu kuću, a sad mi neko uništava imovinu za neke tuđe intrese", ogorčen je Dragan Pavićević.

"Bitno mi je da postoji neko ko može da zaštiti moju imovinu. Zamislite da nijesam tu, našao bih se pred svršenim činom", kaže Pavićević

Opština čeka da vidi što će reći inspekcija

Načelnica kotorskog Sekretarijata za urbanizam, građevinarstvo i prostorno planiranje Slavica Vojinović, kazala je da je građevinska dozvola izdata u skladu sa planom i konzervatorskim uslovima, koje je izdao Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture.

“S obzirom na to da je u toku postupak provjere građevinske dozvole od strane nadležnih inspekcija, ne bih komentarisala ovaj slučaj, dok se taj postupak ne okonča i nadležni daju konačan zaključak. Mogu samo da kažem da sam na zahtjev zainteresovane stranke u postupku, svu dokumentaciju vezanu za izdavanje građevinske dozvole proslijedila nadležnim inspekcijama na provjeru. Taj postupak provjere je u toku”, kazala je Vojinović.

Ako se država ogluši vratiću državljanstvo

Dragan Pavićević upozorava da će, ukoliko država ne zaustavi gradnju i posao proglasi legalnim, vratiti crnogorsko državljanstvo.

"Vratiću crnogorsko državljanstvo jer sam se borio i borim se za ovu državu, ali ne za ove male lične interese. Mislim da poslije kotorske afere katastra, imate aferu urbanizma... Želio bih da advokatska komora prokomentariše slučaj i vidi ko su ljudi koji imaju advokatske licence da mogu zamajavati inostranog investitora da će se sve lako izvesti i moja lična prava koja posredno i neposredno ugrožavaju moju imovinu. Neka država istraži je li ovo korupcija ili nešto drugo, jer ovako je teško živjeti", naglašava Pavićević, otac šestoro djece.

Galerija

Bonus video: