Đurović: Vlada NVO sektor posmatra kao troškovnu stavku

„Iznos novca za NVO se od 2010. godine smanjio za 60 odsto i ne postoji nijedan korisnik budžetskih sredstava kojem su toliko smanjena sredstva“
0 komentar(a)
Goran Đurović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Goran Đurović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 01.03.2013. 16:17h

Predstavnici Koalicije nevladinih organizacija „Saradnjom do cilja“ pozvali su ministra finansija, Radoja Žugića, da ubrza donošenje podzakonskih akata kako bi se uredio proces finansiranja civilnog sektora, a sljedeća raspodjela bila u skladu sa Zakonom.

Oni su ocijenili da ni 20 mjeseci od usvajanja Zakona o NVO nijesu donijelti podzakonski akti kojima se uređuje novi postupak finansiranja. S tim u vezi, oni su uputili Vladi i Ministarstvu finasija prijedlog procesa finanisiranja NVO iz budžeta.

Ipak, predsjednik Upravnog odbora Koalicije Goran Đurović, ističe da Vlada posmatra NVO kao „troškovnu stavku“.

„Iznos novca za NVO se od 2010. godine smanjio za 60 odsto i ne postoji nijedan korisnik budžetskih sredstava kojem su toliko smanjena sredstva“, kazao je Đurović na konferenciji za medije.

Đurović je dodao da je 0,26 odsto budžeta malo za projekte ovih organizacija, pa su zato predložili da je minimum novca, koji treba izdvojiti za NVO, jedan odsto od ukupnog budžeta.

Đurović je istakao da NVO, za sada, mogu računati samo na fondove iz Evropske unije, kao i da se Koalicija ranije obraćala premjeru Milu Đukanoviću i ministru finansija Radoju Žugiću, ali nije dobila odgovore.

„Ponovo pozivamo Žugića da ubrza donošenje podzakonskih akata kojima treba da se uredi novi proces finansiranja NVO kako bi sljedeća raspodjela sredstava bila u skladu sa Zakonom“, rekao je Đurović i dodao da će svako dalje odlaganje primjene Zakona o NVO, dodao je, biti direktan pokazatelj da Vlada ne uvažava potrebe građana i rad NVO sektora.

Potpredsjednica Upravnog odbora Koalicije, Marina Vuksanović, smatra da je finansiranje NVO iz javnih fondova konfuzno jer se ne poštuje Zakon o igrama na sreću i prateći podzakonski akt koji dozvoljava finansiranje samo šest oblasti djelovanja NVO.

Potpredsjednik koalicije, Zdravko Janušević kazao je da predlog sadrži sve faze postupka dodjele novca.

„Ta sredstva treba da budu predstavljena javnosti, a da oblasti u kojima se finansiraju projekti NVO iz javnih fondova, odgovaraju potrebama građana i da se prioriteti određuju prema procjeni potreba i javnim politikama u tim oblastima“, rekao je Janušević.

On je naveo da rad Komisije za raspodjelu treba da bude profesionalizovan i da je potrebno propisati jasna pravila rada.

„Treba obezbjediti dovoljan broj administrativnog osoblja koje bi brinulo o validnosti postupanja, rokovima, realizaciji ugovora, praćenju realizacije projekata i izvještavanju i transparentnosti rada komisije“, rekao je Janušević i dodao da kvalitet projekata treba da procijeni osoba koja nije iz NVO sektora ili javne uprave.

Prema njegovim riječima, neophodno je unaprijediti transparentnost procesa dodjele sredstava posebno u dijelu obaveznog objavljivanja kompletnih odobrenih projekata na sajtu komisije.

Bonus video: