Nesvakidašnja vježba: Vatrogasci spasavali djecu iz škole

Po scenariju vježbe, došlo je do požara na objektu osnovne škole u Radovićima koju pohađa 160 učenika i u kojoj radi dvadesetak nastavnika i drugog osoblja
51 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 01.03.2013. 15:28h

U Osnovnoj školi „Branko Brinić“ u Radovčćima kod Tivta je održana vježba gašenja požara i evakuacije djece i nastavnika iz školskog objekta – prva takve vrste u Crnoj Gori.

Vježbu su pripremili i realizovali uprava škole i Dobrovoljno vatrogasno društvo „Krtoli“ iz Radovića, a pratili su je čelnici Službi zaštite Tivta, Kotora i Herceg Novog, Vatrogasne jedinice Aerodroma Tivat, predstavnici Vojske Crne Gore i Službe za vanredne situacije MUP-a Crne Gore, te brojni građani.

Po scenariju vježbe, došlo je do požara na objektu osnovne škole u Radovićima koju pohađa 160 učenika i u kojoj radi dvadesetak nastavnika i drugog osoblja.

Po davanju signala za uzbunu, intervenisalo je Dobrovoljno vatrogasno društvo „Krtoli“ koje je evakuisalo djecu i ostale iz škole, obavilo pretragu zadimljenih prostorija, pronašlo nestale osobe i ugasilo požar.

Vježba u kojoj je učestvovalo nekoliko desetina učenika i profesora OŠ „Branko Brinić“ te kompletno ljudstvo DVD „Krtoli“ od četrdesetak dobrovoljnih vatrogasaca sa tri protivpožarna vozila, bila je veoma uspješna jer je prošlo manje od pet minuta od trenutka davanja alarma spasiocima, do momenta kada su svi napustili „zapaljeni“ objekat, uključujući i jednog učenika i profesoricu koji su se „zagubili“ pa su ih vatrogasci tražili i našli u zadimljenim prostoprijama i evakuisali na sigurno.

"Veoma smo zadovoljni efektima vježbe koja je prvi put priređena u Crnoj Gori i koja za cilj ima da ukaže na potrebu preduzimanja adekvatnih preventivnih mjera i edukacije djece u školama za postupanje u vanrednim situacijama",- kazao je nakon vježbe komandir DVD „Krtoli“ Zoran Barbić ističući da su pripadnici tog društva prije vježbe sa djecom iz škole u Radovićima imali i niz predavanja na temu opasnosti od požara i postupcima za pravilnu evakuaciju školskog objekta.

Galerija

Bonus video: