Nuhodžiću za novi stan skoro 150.000 eura

Doskorašnji predsjednik odbora direktora Željezničkog prevoza sredinom prošle godine, na početku mjera štednje, po drugi put sebi riješio stambeno pitanje
271 pregleda 0 komentar(a)
Rešad Nuhodžić, Foto: Luka Zeković
Rešad Nuhodžić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 01.03.2013. 17:11h

Odbor direktora Željezničkog prevoza sredinom juna prošle godine, nepuni mjesec po usvajanju rebalansa budžeta i uvođenja mjera štednje, donio je odluku da se tadašnjem predsjedniku Rešadu Nuhodžiću, po drugi put riješi stambeno pitanje i za kupovinu novog stana isplati 144.500 eura.

Na inicijativu sindikata kompanije, a zbog opasnosti da bude narušeno zdravlje presjednika Odbora direktora koji je tada živio u potkrovlju na Starom aerodromu, odbor je donio odluku da se Nuhodžiću isplati toliki iznos za kupovinu novog stana. Nuhodžić je, zauzvrat, vratio stari stan koji je, kako je rekao, od Željeznice dobio prije deset godina.

Stan koji je Nuhodžić vratio Željeznici kao neuslovan za stanovanje njegove porodice, površine 84 metra kvadratna, kako kažu u ŽPCG, procijenjen je na 95.500 eura.

ŽPCG: Sve po pravilniku

U ŽPCG insistiraju da je Nuhodžić dobio stan po pravilniku, kao i bilo koji drugi zasposleni u kompaniji.

„Ugovorom zaključenim između ŽPCG, kao poslodavca i Rešada Nuhodžića kao zaposlenog, utvrđeno je da je Nuhodžić dužan da razliku vrijednosti stana u sopstvenom vlasništvu od 84 metra kvadratna koji ustupa, koja po ugovoru notara UZZ 340/2012 iznosi 95,508 eura koji je priznala poreska uprava područna jedinica Podgorica i odborenog iznosa od 144,5 hiljada eura, uplati u skladu sa pravilnikom o rješavanju stambenih pitanja“, piše u odgovoru ŽPCG na pitanja „Vijesti“.

Kad bi se tu stavila tačka, ispalo bi da je Nuhodžić kompaniji kojoj je godinama bio na čelu, od njenog novca trebalo da vrati skoro 50.000 eura. Ali tu nije kraj, pošto je pravilnik taj iznos neobičnom računicom desetkovao.

„Ugovorena cijena stana se utvrđuje kada se tržišna cijena stana umanji na ime radnog staža pet odsto za svaku godinu i starosti zgrade po stopi od tri odsto. Umanjenje može iznositi 80 odsto od tržišne cijene rada. Saglasno navedenom za uplatu je 10.117 eura i taj iznos Nuhodžić je u cjelosti uplatio“, kažu u ŽPCG.

Kad se prevede sa birokratskog rječnika, ispada da je Nuhodžić, vraćajući neuslovni stan Željeznici, vratio svojoj firmi 95,5 hiljada eura, da je po pravilniku imao pravo na „pomoć“ od oko 40.000, da je uplatio nešto preko 10.000 razlike i da ustvari nije dobio ništa, iako mu je isplaćeno 144,5 hiljade od kojih je kupio stan od skoro 90 kvadrata na minut šetnje od najstrožeg centra Podgorice.

Sindikatu preči direktor od radnika

Nuhodžić kaže da je stan koji je vratio Željezničkom prevozu bio neuslovan, da je prokišnjavao i da soba sa sjeverne strane uopšte nije mogla da se koristi zbog vlage.

On je “Vijestima” kazao da je za njegovo stambeno zbrinjavanje više bio Odbor direktora nego on sam i da je i sindikat bio saglasan. Dodaje da novac nije isplaćen iz poslovnih rashoda nego iz stambenog fonda, u koji je ulagao 25 godina.

Nije mogao precizno da kaže koliko je novi stan prostran ni koliko ga je koštao.

„Između 85 i 90 kvadrata, a kvadrat je koštao oko 1.600 eura“, kaže Nuhodžić, koje je prije nekoliko mjeseci preuzeo Željezničku infrastrukturu.

Sindikat ne da je bio saglasan da se prvom direktoru kupi uslovan stan, nego je, prema infromaciji „Vijesti“, bio glavni incijator da se odbor pozabavi tom odlukom. Sindikat je svoju inicijativu obrazložio brigom za zdravlje predsjednika kompanije, koji ne bi trebao da živi u vlažnom potrkovlju u zgradi bez lifta.

Dobru volju sindikata po ovom pitanju potvrđuju i Nuhodžić i izvršni direktor ŽPCG Milojica Zindović. Za poboljšanje uslova stanovanja 16 zaposlenih u ŽPCG prošle godine isplaćeno je oko 40.000 eura.

Bonus video: