Gačević: Stidim se kad se sjetim Mijajlovića u Cavtatu

Dragan Gačević iz ronilačkog centra “Marina” povodom tvrdnji Ronilačkog saveza Crne Gore
296 pregleda 7 komentar(a)
Brod iz Dubrovnika, Veselin Mijajlović, Foto: Dragan Gačević
Brod iz Dubrovnika, Veselin Mijajlović, Foto: Dragan Gačević
Ažurirano: 01.03.2013. 19:40h

Povodom teksta u “Vijestima” pod naslovom “Ponosni smo na Veselina Mijajlovića”, u kojem Ronilački savez tvrdi da novinar “Vijesti” Siniša Luković i Dragan Gačević iz hercegnovskog ronilačkog centra “Marina” neosnovano napadaju direktora Ronilačkog sentra za obuku i podvodno deminiranje (RCUD) Veselina Mijajlovića, juče se oglasio Gačević.

On je rekao da nije kriv što je Ustavni sud ukinuo Uredbu o ronjenju. “Nijesam kriv ni što je Mijajlović sam sebi organizovao ronilački kurs, bio sam sebi u ispitnoj komisiji, niti na zapisniku stoji moj potpis. Na zapisniku je potpis g. Mijajlovića. Ronilački centar “Marina d.o.o” je privredni subjekat, pa mu kao takvom i nije mjesto u Ronilačkom savezu kao sportskoj, amaterskoj i neprofitabilnoj organizaciji...

Ronilački savez registrovan je 2009. kod Ministarstva kulture, sporta i medija. Dragan Gačević i ronilački centar “Marina” nijesu bili osnivači tog Saveza, niti su podnosili zahtjev za članstvo pa otuda nijesu mogli biti jednoglasnom odlukom isključeni iz Ronilačkog saveza. Kako je Ronilački savez radio godinama neregistrovan i kao takav prodavao ronilačke diploma govori dokumentacija nadležnog ministarstva, koju posjedujem”, piše, između ostalog, u reagovanju Gačevića.

Povodom tvrdnji Ronilačkog saveza da je prikrivao bolest, koja predstavlja apsolutnu smetnju da se bavi ronjenjem, a zbog koje je proglašen invalidom, Gačević je kazao da je otišao u invalidsku penziju jer je onesposobljen za aktivnu službu u JNA: “U penziju sam otišao jer sam ja to htio. Smatrao sam da mi više nije mjesto u vojsci.

U penziju se nije moglo otići sa dijagnozom tipa: reuma lakta, srednjeg prsta ili kurije oko, već se trebalo izboriti za mali broj dijagnoza koje vode u penziju. Ja sam se izborio za odabranu i otišao iz JNA. Svi koji su radili sa mnom znaju kako sam otišao. Ja taj moj odlazak smatram jednim od boljih poteza koje sam napravio u životu. Vrijeme je to i pokazalo”.

Gačević dodaje da bi, da nije otišao iz JNA, bio prinuđen da brodom kojim je komandovao već sljedeće jeseni 1991. “vozi na dubrovačko ratište Veselina Mijajlovića sa paravojnom ronilačkom organizacijom koju je on organizovao i molio da se stavi na raspolaganje komandi u Kumboru”.

“Bio bih osuđen da gledam paravojne ronilačke formacije kako prave svinjarije po Cavtatu i da se stidim toga baš kao što se danas stidim i kleveta Ronilačkog saveza čiji sam nekada bio predsjednik. Danas ne bih imao obraza preći granicu uz koju živim. Ovako sam ponosan na moju penziju i čista obraza idem i ronim sa prijateljima iz Hrvatske oko Prevlake, u Cavtatu i širom podmorja susjedne Hrvatske. Privilegovan sam jer me ljudi poznaju, ali sam prinuđen da se zastidim kada se sjetim g. Veselina Mijajlovića i njegovih paravojnih ronilačkih jedinica. Posebno se zastidim kada se sjetim kako je g. Veselin Mijajlović oteo, koristio i devastirao brod Lučke kapetanije Cavtat, u kojoj sam bio bezbroj puta i sa kapetanom razgovarao o tome”, kaže Gačević.

Kako je brod iz Dubrovnika postao milicijski

Gačević ističe da mu je žao i kada se sjeti broda Dubrovčanina Gorana Krstulovića “kojeg je koristio i devastirao g. Veselin Mijajlović kao pripadnik MUP-a CG, ispisujući po njemu MILICIJA”.

“O svemu posjedujem bogatu dokumentaciju. G. Mijajlović je sa opljačkanom ronilačkom opremom i opljačkanim kombijem “Renault Trafic” sa dubrovačkog ratišta došao u MUP CG i osnovao ronilačku jedinicu. Posjedujem fotografije registarskih tablica koje su korištene na kombiju.

Gomilu te dokumentacije dao sam zvaničnicima MUP-a CG, novinarima i osoblju američke ambasade koji su to od mene tražili. To makar nije tajna”, kaže, između ostalog, Gačević.

Nećete više protivzakonito naplaćivati ronilačke dnevnike, dozvole...

Gačević napominje da ukinuta Uredba o vršenju podvodnih aktivnosti ima za posljedicu “ukidanje monopola, godinama protivzakonito korištenog, protivzakonitog naplaćivanja ronilačkog dnevnika, ronilačkih kartica, dozvola za rad, brojnih mutnih poslova koji su dokazani i koji su prouzrokovali dijelom razumljivu nervozu naručioca i autora teksta”.

“Kada ste se već uhvatili struke i sportskog kadra, o Asocijaciji za Nitrox i Tehnička ronjenja (INTD) i skupili hrabrosti polemisati sa mnom, moram priznati da mi ova asocijacija kao ni akronim, nije poznata osim ako se ne radi o nekoj privatnoj katunskoj asocijaciji iz vašeg okruženja.

Ako ste mislili na IANTD, onda je to nešto drugo, a ovako nestručan naziv najbolje govori o vašoj stručnosti i sposobnosti pa mi je ispod nivoa voditi sa vama raspravu na tu temu.

Moju ronilačku diplomu i brevet IANTD nijesam ja potpisivao već za to ovlaštena osoba sa kojom sam ronio na brojnim ronilačkim ekspedicijama, vama nedostupnim. Neke od njih sam opisao u svojoj knjizi”, kazao je Gačević u odgovoru Ronilačkom savezu.

Bonus video: