Konjević: Može se provjeriti da li su brisani podaci

“Možda su neki drugi to protumačili drugačije, ali sam to tako shvatio”, objasnio je Konjević
5 komentar(a)
Ažurirano: 28.02.2013. 21:10h

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević kazao je da je iz razgovora sa šefom Odsjeka za posebne provjere Nikolom Rogošićem, shvatio da postoji mogućnost provjere jesu li podaci brisani sa tog policijskog servera.

“Možda su neki drugi to protumačili drugačije, ali sam to tako shvatio”, objasnio je Konjević, nakon što je sa članovima Odbora za bezbjednost obišao taj sektor Uprave policije.

Posjeta članova tog skupštinskog tijela, međutim, nije razriješila dileme da li je bilo nezakonitog prisluškivanja novinara, nevladinih i opozicionih aktivista.

Predsjednik Odbora i poslanik DPS-a Mevludin Nuhodžić, nakon razgovora sa zaposlenima u Odsjeku za posebne provjere, izašao je, tvrdi, sa ubjeđenjem da nije bilo nezakonitosti i zloupotrebe mjera tajnog nadzora (MTN).

TV Vijesti, Svetlana Đokić

Za razliku od njega, Predrag Bulatović (DF) je kazao da to što su poslanici dobili uvjeravanje od Rogošića da nije bilo zloupotreba, ne znači da je stvarno tako.

“Vidi se da se u tim mjerama poštuje procedura, zakon i vodi se računa da se ne krše Ustavom zagarantovana ljudska prava”, rekao je Nuhodžić.

On nije htio da komentariše smjenu dosadašnjeg prvog čovjeka Odsjeka za posebne provjere Dejana Bašanovića, za koju je njegov stranački kolega Obrad Stanišić nedavno saopštio da je rezultat nezakonitog prisluškivanja.

Bulatović: Ne mogu da se provjere završeni predmeti

Bulatović je, nakon izlaska iz zgrade MUP-a, kazao da je zabrinut zbog toga što su ugrožena ljudska prava i slobode građana koji drugačije misle u odnosu na vlast.

“Mislim na one novinare koji kritikuju loše pojave u vlasti, mislim i na pripadnike civilnog sektora... Dobro je, ipak, što smo sa ministrom otpočeli proces razgovora na ovu temu i nadam se u dogledno vrijeme uspostavljanju povjerenja vezano makar za ovaj odsjek”, rekao je Bulatović.

Najavio je da će Odbor informacije o kontroli dobiti na saslušanju ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića, sredinom marta.

Bulatović je naglasio da na glavnom programu Odsjeka ne mogu da se provjere završeni predmeti i da to zabrinjava.

Član Odbora Vasilije Lalošević (SNP) rekao je da će to tijelo detaljnije informacije o radu Odsjeka imati nakon izvještaja Unutrašnje kontrole.

“Ostalo je pitanje da li je bilo nelegalnih prisluškivanja”, naveo je on.

Biće još smjena u policiji

Konjević je naglasio da još nije završena unutrašnja kontrola MUP-a u Odsjeku za posebne provjere, koja bi trebalo da pokaže da li je bilo eventualnih zloupotreba i kršenja ljudskih prava. Istakao je da je ta kontrola započeta i prije nego su mediji objavili informacije.

Na pitanje da li mogu da angažuju nezavisnog eksperta koji bi utvrdio da li je bilo nezakonitosti u primjeni MTN, on je odgovorio da to može tražiti pralamentarni Odbor za nadzor.

Komentarišući smjenu bivšeg načelnika odsjeka za posebne provjere Dejana Bašanovića, Konjević je rekao da su promjene normalna stvar i da će biti još kadrovskim promjena unutar policije.

Dogovaraju se kako da doskoče kriminalu

Konjević je kazao da je sa vrhovnom državnom tužiteljkom Rankom Čarapić i ministrom pravde Duškom Markovićem razgovarao kako bi se poboljšala saradnja u borbi protiv kriminala.

“Uprava policije ne može postati efikasnija ukoliko nema dobru saradnju sa tužilaštvom, a tužilaštvo ne može postati efikasnije ukoliko nema dobru saradnju sa policijom. Nijesu organizovane kriminalne grupe i stepen kriminaliteta nešto što je problem samo Bara, to imamo i u drugim gradovima...

Fokus tog sastanka je bio, ne samo situacija u Baru, nego situacija o postupanjima Uprave policije i tužilaštva na nivou cijele države Crne Gore”, objasnio je Konjević.

Galerija

Bonus video: