Podgorica: U vrtićima piju sojino mlijeko umjesto kravljeg

Iz uprave vrtića “Ljubica Popović” saopšteno je da se mliječni proizvodi od 19. februara djeci ne daju iz predostrožnosti
97 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 28.02.2013. 09:45h

Djeca u podgoričkim vrtićima već nedjelju dana ne piju mlijeko, a iz jelovnika su, do konačnih analiza, izostavljeni i ostali mliječni proizvodi.

Umjesto kravljeg, djeci u vrtićima daju sojino ili rižino mlijeko.

Iz uprave vrtića “Ljubica Popović” saopšteno je da se mliječni proizvodi od 19. februara djeci ne daju iz predostrožnosti, a na osnovu preporuka Sanitarne inspekcije i Veterinarske uprave.

Ista odluka, tri dana kasnije donesena je i u “Đini Vrbici”.

Zbog povećanog nivoa kancerogenog aflatoksina, mlijeko proizvođača iz Srbije i BiH-a povučeno je sa tržišta od 21. oktobra. Dan kasnije Ministarstvo je naložilo obustavu domaće proizvodnje mlijeka, nakon što je analizom uzoraka sva četiri proizvođača pronađena povećana koncentracija aflatoksina...

“Kako su korisnici naših usluga djeca, a ne želeći ni na koji način da rizikujemo i ugrozimo njihovo zdravlje, iz predrostrožnosti smo donijeli odluku da u vrtićima ne koristimo mlijeko ni ostale mliječne proizvode (jogurt, pavlaku, razne namaze na bazi mlijeka), sve dok se tržište ovih proizvoda u potpunosti ne stabilizuje, o čemu smo obavijestili roditelje. Do tada djeca su konzumirala proizvode koji su imali potvrde o zdravstvenoj ispravnosti od dobavljača“, kazala je za „Vijesti“ nutricionista-dijetetičar JPU “Ljubica Popović“ Nataša Rakočević.

Portparolka “Đine Vrbice“ Dejana Prelević precizirala je da će mlijeko u jelovnik ponovo vratiti tek nakon zvaničnih rezultata o ispravnosti.

Rakočevićeva je ocijenila da izostavljanjem mliječnih proizvoda nije mnogo poremećen proces pripreme hrane. Ona je pojasnila da djeci, posebno u jaslicama, daju rižino ili sojino mlijeko.

“Redovno pratimo situaciju na tržištu i očekujemo da će se stanje veoma brzo stabilizovati, a time naša ustanova biti u mogućnosti da se vrati na uobičajen režim ishrane djece“, kazala je Rakočevićeva.

Galerija

Bonus video: