"PRISLUŠKIVANJE"

"Konjević možda i hoće da otkrije zloupotrebe"

Poslanici danas obilaze sektor za posebne provjere Uprave policije zbog sumnji da su novinari i kritičari vlasti pod mjerama tajnog nadzora
65 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 28.02.2013. 07:54h

Zavidna revnost, koju su Uprava policije i tužilaštvo pokazali nakon objavljivanja informacija da su državni zvaničnici Igor Lukšić i Milan Roćen bili na vezi sa narkobosom Darkom Šarićem, izostala je nakon objavljenih sumnji da su urednici i novinari “Dana” i “Vijesti”, kao i njihovi kontakti sa opozicionim i nevladinim sektorom, bili predmet nezakonitog prisluškivanja.

Tužilaštvo, koje je dužno da naloži istragu o navodnim zloupotrebama u sektoru za posebne provjere Uprave policije, ćuti već nedjelju dana. Kada je objavljeno da su Lukšić i Roćen razgovarali sa Šarićem, specijalna tužiteljka Đurđina Ivanović je naložila istragu o tome kako su transkripti stigli do medija, dok je policija preliminarno ocijenila da su bili lažni. Istraga o tome još nije okončana, što je predviđao Lukšić.

Bijeli pikap sa lažnim tablicama pratio čelnike "Vijesti", "Dana" i MANS-a >>>

Danas, članovi skupštinskog Odbora za bezbjednost, čiji dio članova sumnja da su u paketu sa ostalima kritičarima vlasti praćeni i prisluškivani, ide u posjetu policijskom sektoru nadležanom za tajni nadzor.

“Cilj je da pregledamo dokumentaciju na osnovu koje ćemo se uvjeriti da li su prisluškivani urednici i novinari “Vijesti” i “Dana”. Ona mora da sadrži podatak o tome ko je naložio mjere tajnog nadzora i odobrenja suda. Ako sudska dozvola formalno postoji, ne znači da ima opravdanje da se sprovodi tajni nadzor ili prisluškivanje novinara. To bi zatim na kontrolnom saslušanju otvorilo raspravu o mogućoj zloupotrebi pokrivenoj formalnim odlukama, ali za koju nema opravadanje jer ima političku ili neku drugu konotaciju”, rekao je “Vijestima” član tog Odbora Predrag Bulatović (DF).

On očekuje da će imati prilike da se uvjeri da li su službenici UP prisluškivali i zašto su to uradili: “Ako su to i radili, ne znači da je bilo u interesu zakona i pravde, već zarad političkih klanova”.

Unutrašnja kontrola MUP-a je već obišla sporni sektor, ali su utvrdili da nije bilo nezakonitog prisluškivanja. Konačan stav o tome daće vještak telekomunikacione struke.

Bulatović kaže da “u ovom trenutku pozdravlja napore ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića”: “To je nagovještaj da on može biti važna ličnost za otkrivanja zloupotreba. Ipak, treba sačekati da sagledamo da li stvarno stoji njegova volja da se to riješi i da li će imati snage za to”.

“Činjenicom da se ne zna da li se mjere tajnog nadzora zloupotrebljavaju, stvara se ambijent straha koji negativno utiče na one koji kritički gledaju na vlast. Ne zaboravimo, mi nijesmo dobili odgovor da li su se mjere tajnog nadzora koristile i prema sudijama. Navodi su postojali, ali je ostalo potpuno nejasno i neistraženo da li je to zaista bilo tako”, rekao je za “Vijesti” Zoran Vujičić iz Građanske alijanse.

Direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka Bojan Obrenović kaže da aktivno prate dešavanja kada je u pitanju učestalost iznošenja podataka u medijima u vezi sa “navodnim prisluškivanjam”. “Mi se do sada nijesmo uključili u provjere osnovanosti medijskih navoda jer nije utvđeno kršenje zakona u obradi ličnih podataka”, objašnjava Obrenović.

Policajci to ne smiju bez naredbe šefa

Po Zakonu o unutrašnjim poslovima, policijska organizacija je hijerarhijska pa ostaje dilema koji bi se niži službenik drznuo da svoj posao i slobodu stavi na kocku i nezakonito bez naređenja prisluškuje novinare. Kada se MTN sprovodi po zakonu, mora postojati prethodni zahtjev tužilaštva koji usvaja ili odbija sud.

Ako sud usvoji takav zahtjev, policija samo sprovodi operativni dio. Bulatović isključuje mogućnost da policajci ovakav posao smiju da rade samoinicijativno.

“Tvrdim da uprkos svim mjerama potencijalne kontrole, pa i Odbora, postoje kanali zloupotrebe i snimanja u političke svrhe, koje ne možemo otkriti dok se vlast ne promijeni. Ne očeklujem ni da će ijedan službenik priznati da je nešto uradio po nalogu svojih šefova i zbog političkih interesa”, rekao je Bulatović. Njegovo mišljenje dijeli i predstavnik Građanske alijanse koja je inicirala izmjene ZKP-a, kako bi se preduprijedile zloupotrebe neovlašćenog pristupa bazama podataka mobilnih operatera. “Posljednji dokazi govore da se ove mjere ne sprovode nad onima koji su u sukobu sa zakonom, već prema onima koji su u sukobu sa dijelom vladajuće partije”, smatra Zoran Vujičić.

Stručnjaci mogu otkriti ko je sve prisluškivan

Sudski vještak za telekomunikacije Predrag Boljević, koji je bio angažovan u aferi “Listing”, rekao je “Vijestima” da se onome ko bude istraživao ovaj slučaj “mora dozvoliti pristup opremi kojom se obavlja nadzor”:

“Ukoliko su uništeni dokazi o nezakonitim radnjama, ekspertizom se mogu naći tragovi i ja sam već imao takav slučaj. Ali, njih neće biti ako je podatke brisao profesionalac”.

Bulatović kaže da nije ekspert i da nakon današnje posjete ne može da zna da li je bilo nezakonitih radnji:

“Trebalo bi angažovati nezavisne stručnjake za računare, koji ih ima u Danilovgradu, koji bi utvrdili da li su podaci brisani”.

Navodnim zloupotrebama MTN u slučaju dva medija danas će se baviti i Savjet za građansku kontrolu rada policije. “Najvjerovatnije će biti upućen dopis Upravi policije sa zahtjevom za informacijama o ovom slučaju”, rekao je “Vijestima” član Savjeta Jovan Poleksić.

Bivši direktor policije Božidar Vuksanović demantovao je da je za vrijeme njegovog mandata bilo zloupotreba u sektoru za tajni nadzor. Prema zvaničnim podacima Nacionalne komisije za borbu protiv korupcije i kriminala, prošle godine, na zahtjev Specijalnog tužilaštva a po odobrenju suda, tajno je praćeno 185 osoba.

Galerija

Preporučujemo za Vas