Eurotel krišom dovezao opremu

Italijanska kompanija, u čiju stručnost se sumnja, u saradnji sa delegacijom Evropske unije i bez znanja Vlade, počela na neobičan način da ispunjava svoje obaveze
93 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 28.02.2013. 20:13h

Italijanski Eurotel krišom i bez znanja Vlade i Radio-difuznog centra dovezao je opremu za prvu fazu digitalizacije crnogorske radio-difuzije i uskladištio je u Podgorici. “Vijestima” je u delegaciji Evropske unije u Podgorici potvrđeno da je oprema stigla.

“Oprema je isporučena i privremeno uskladištena u magacinu u Podgorici, dok se ne instalira u prostorijama RDC-a i na 43 lokacije širom Crne Gore”, kažu u delegaciji.

U odgovoru na pitanja “Vijesti” iz delegacije je rečeno da će “tokom sljedećih nedjelja, delegacija Evropske unije, RDC i Eurotel utvrditi detaljan plan instaliranja opreme, zavisno od vremenskih uslova i pristupačnosti terena”.

“Planom će se uzeti u obzir nivo pripremljenosti lokacija, ali i dodatni radovi koje je neophodno sprovesti prije instaliranja opreme. Očekujemo da će se tokom ljeta završiti sa instaliranjem opreme, nakon čega će sistem biti operativan”, piše u odgovoru delegacije dostavljenom sinoć oko 18 sati.

U resornom Ministarstvu za informaciono društvo, nijesu imali pojma da je oprema stigla u Podgoricu. “Prvi put čujem. O tome nas niko zvanično nije obavijestio. Neka je sa srećom konačno, ako je istina”, bio je sinoć prvi komentar ministra Vujice Lazovića.

Lazović nije krio iznenađenje potezom Italijana i delegacije EU na ciju je adresu oprema stigla a, kako se vidi na slikama dostavljenim iz delegacije, uskladištena je u hangarima Zetatransa.

“O tome je, sa naše strane, morao biti obaviješten Radi-odifuzni centar, jer oni treba da budu na prijemu opreme”, kaže Lazović.

Dosadašnju priču o digitalizaciji obilježili su pomjeranje rokova i sumnje u sudbinu projekta i stručnost Eurotela.

Prvi plan bio je da se digitalizacija završi do sredine prošle godine, da uporedo funkcionišu obje vrste prenosa signala a da se analogni ugasi 31. decembra. Nakon probijanja svih rokova izmjenama zakona kao novi rok za završetak digitalizacije određen je jun 2015. godine.

Otkako je delegacija EU u maju pretprošle godine povjerila projekat prve faze digitalizacije, vrijedan 1,6 miliona, Italijanima, krenule su sumnje u njegovu sudbinu. Italijanima je otvoreno prigovarano da nemaju reference u ovom poslu i da ga ne mogu kvalitetno završiti.

Digitalizacija znači promjenu tehnologije, unapređuje kvalitet slike i omogućuje nove usluge u emitovanju televizijskog programa. Pruža usluge kojih sada nema na analognoj televiziji, kao što je izbor titlova na različitim jezicima, mogućnost kupovine, odlaganja gledanja nekih emisija, omogućava i da se u istom opsegu emituje mnogo više televizijskih kanala.

Proces digitalizacije televizije odnosi se samo na zemaljsko emitovanje TV signala i tiče se samo onih građana koji taj signal primaju posredstvom antene. Oni koji koriste kablovsku i satelitsku televiziju neće morati da kupuju ništa od opreme.

RDC im spremao doček na Plavnici

U Radio-difuznom centru su još više zatečeni potezom delegacije EU i Eurotela, jer su ih “očekivali” na Plavnici. “Mi nemamo pojma o tome. Gdje je uskladištena ta oprema? Ugovorom je precizirano da se oprema kad stigne uskladišti na Plavnici. Mi smo to imali na umu pa smo adaptirali tamošnji magacin, porušili jedan zid da oprema može da se istovari i čak organizovali dvostruko obezbjeđenje objekta, za slučaj da neko pomisli da je oprema već tamo pa da nešto pokuša”, kazao je sinoć “Vijestima” Željko Nikolić, izvršni direktor Radio-difuznog centra.

Inženjeri RDC su potvrdili sumnje u reference Eurotela pa nijesu stavili potpis ni na jedan od pet tehničkih prijema opreme u Milanu.

Pošto je delegacija EU finansirala projekat i birala “izvođača radova”, Ministarstvo za informaciono društvo i RDC su bili samo pasivni posmatrači zbivanja, vodeći računa da preglasnom kritikom ne naljute delegaciju EU i izgube donaciju.

Hoće li tehnika uopšte funkcionisati kako treba?

Lazović je, ranije juče, za “Vijesti” izjavio da ima najave iz delegacije EU da bi digitalizacija trebalo da krene početkom marta. “Ako do kraja marta digitalizacija ne krene, bićemo prinuđeni da tražimo alternativno rješenje”, kazao je juče Lazović u trenutku kad nije znao da je oprema već u Podgorici.

On je još krajem maja prošle godine u parlamentu zaprijetio da će tražiti raskidanje ugovora sa Eurotelom “ukoliko se u narednih mjesec ili dva ne naprave kvalitetni pomaci”.

“Opremu nećemo prihvatiti ako nije napravljena po ugovoru i ako ne bude funkcionisala kako treba”, kazao je tada ministar Lazović.

Galerija

Bonus video: