Od Numanovića ni obećanje o deponiji u Beranselu

Beranselci su ostali pri stavu da se traži druga lokacija za izgradnju regionalne deponije
62 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 27.02.2013. 18:04h

Predstavnici Mjesne zajednice Beranselo, zajedno sa svojim gostima iz gradova Donjeg Polimlja - Bijelog Polja, Brodareva, Prijepolja, Priboja i Rudog, sačekali su nenajavljeno ministra za ljudska prava Suada Numanovića, koji je bio u zvaničnoj posjeti tom gradu i praktično ga sa parkinga u odlasku vratili u zgradu Opštine i privoljeli na razgovor o problemu deponije.

U polusatnom razgovoru nije, međutim, došlo do nekih bitnijih zajedničkih stavova koji bi, eventualno, rezultirali okončanjem blokade gradske deponije.

Ministar Numanović i njegov domaćin, gradonačelnik Vuka Golubović, založili su se još jednom „da se poštuje struka i nauka i da se problemi rješavaju u okviru institucija sistema“.

Stanovnici Beransela su ostali pri stavu da se traži druga lokacija za izgradnju regionalne deponije i iznijeli podatak da trenutno u njihovoj mjesnoj zajednici dvadesetak ljudi boluje od karcinoma pluća.

Oni su optužili lokalnu vlast da ih konstantno ignoriše i da je kriva za situaciju u kojoj se grad nalazi nakon nove blokade deponije.

I mještani Beransela i njihovi gosti pitali su ministra Numanovića da li su mještanima te mjesne zajednice ugrožena ljudska prava, ali konkretan odgovor nijesu dobili.

Sa transparentima u rukama, oni su se potom vratili na blokadu, koja traje već sedmi dan, dok se grad polako već zatrpava smećem, poručivši da ih nije strah eventualne intervencije policije.

Nakon što su proteklih dana internetom kružili šokantni snimci vještačkih akumulacija koje se prave zbog divlje deponije na Vasovim vodama i rijeke koja ispod nje izvire da bi se ulila nekoliko stotina metara niže u Lim, mještanima Beransela su podršku došli da daju predstavnici “Koordinacionog odbora nevladinih organizacija Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine za očuvanje rijeke Lim“.

I mještani Beransela i njihovi gosti pitali su ministra Numanovića da li su mještanima te mjesne zajednice ugrožena ljudska prava, ali konkretan odgovor nijesu dobili

Oni su poručili da je deponija na Vasovim vodama međunarodni problem, jer otrovi koji se slivaju sa tog najvećeg smetlišta na sjeveru Crne Gore stižu i do njihovih domova.

„Lim je rijeka koja treba da naše gradove spaja, a ne da ih razdvaja. Mi zato u potpunosti podržavamo mještane Beransela u njihovim zahtjevima da se ova deponija izmjesti na neko drugo mjesto, sa kojeg otpadne vode neće odlaziti u Lim“, poručili su gosti iz Bijelog Polja, Brodareva, Prijepolja, Priboja i Rudog.

Mještani Beransela započeli su prije sedam dana novu blokadu gradske deponije, nezadovoljni time kako se tumače nalazi eksperata.

U lokalnoj upravi smatraju da mještani Beransela nemaju razloga za blokadu deponije, dok su iz JP „Komunalno“ pozvali nadležne državne organe da im omoguće da rade svoj posao. Od prošlog četvrtka nijedan kamion tog preduzeća nije prošao prema smetlištu na Vasovim vodama.

Redovna posjeta

Ministar Suad Numanović je, nakon boravka u Beranama, objasnio da se radi o redovoj posjeti i upoznavanju sa aktivnostima na unapređivanju poštovanja ljudskih i manjinskih prava, sprečavanju diskriminacije poštovanjem rodne ravnopravnosti i tome slično, te usklađivanju akata lokalnih zajednica sa novim zakonskim propisima u toj oblasti.

Posjeta ministra Numanovića ostala je u sjenci dešavanja oko deponije i njegovim neplaniranim susretom sa mještanima Beransela.

Galerija

Bonus video: