Polaganje TOEFL i TOEIC-a od kraja marta na "Mediteranu"

TOEFL i TOEIC moći će da polažu svi kojima bude potreban takav sertifikat, objašnjavaju iz "Mediterana"
151 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 26.02.2013. 20:07h

Polaganje međunarodno priznatih ispita engleskog jezika TOEFL i TOEIC, koji su uslov za upis na većini stranih koledža i univerziteta kao i za rad u inostranstvu, od kraja marta biće moguće na Univerzitetu "Mediteran". Crnogorski studenti su do sad putovali najčešće u Beograd ili Zagreb da bi položili ovaj test. Cijena polaganja na "Mediteranu" biće znatno niža nego u regionu, i koštaće do 200 eura, saznaje TV Atlas.

Da bi položili međunarodno priznate testove engleskog jezika, TOEFL i TOEIC, naši građani su do sad prevaljivali na stotine kilometara, najčešće do Beograda ili Zagreba. Od marta, TOEFL i TOEIC se polaže na Univerzitetu "Mediteran".

"Moći ćemo da izdajemo dva sertifikata. TOEFL, koji se odnosi na poznavanje engleskog jezika za strane studente, i TOEIC koji se odnosi na međunarodnu komunikaciju. Pošto se radi o međunarodno priznatom sertifikatu, važiće u svim zemljama", objašnjava rektor Univerziteta "Mediteran" Slobodan Backović.

TOEFL i TOEIC moći će da polažu svi kojima bude potreban takav sertifikat, objašnjavaju iz "Mediterana".

"Planirano je organizovanje polaganja TEOFL junior za sve srednjoškolce, TOEFL za buduće akademce i TOEIC za buduće zaposlene, kojima treba sertifikat o znanju engleskog jezika", kaže za Atlas prodekan Dragica Žugić.

Žugić ističe da će cijena polaganja ovih ispita kod nas biti značajno niža nego u regionu.

"To će biti od 180 do 200 eura. Zavisi od vrste ispita", kaže ona.

Sve profesore Fakulteta za strane jezike, njih 14, obučavaju kolege sa Helenik American Univerziteta.

"TOEIC se polaže u 160 zemalja, priznaju ga desetine hiljada preduzeća u privatnom i javnom sektoru kao i stotine univerziteta, a godišnje ga polaže oko šest miliona ljudi", kaže Džejms Suntres iz Centra za ispite i sertifikaciju iz Atine.

Planirano je organizovanje polaganja TEOFL junior za sve srednjoškolce, TOEFL za buduće akademce i TOEIC za buduće zaposlene

Kako saznaje Atlas, to neće biti kraj saradnje "Mediterana" i Helenik Amerikan Univerziteta. Po riječima predsjednika te visokoškolske ustanove, Leonidasa Febusa Koskosa, radi se i na budućoj razmjeni studenata.

"Na tome radimo i nadamo se pozitivnim rezultatima u bliskoj budućnosti.

Jedan od razloga zbog kojih smo zainteresovani saradnju sa "Mediteranom" je to što je izuzetno efikasan u procesu donošenja odluka i preduzimanja akcija. Upravo tako i mi radimo", kaže Koskas.

Helenik Amerikan Univerzitet nudi osnovne, magistarske i doktorske studije.

Galerija

Bonus video: