U četvrtak odluka o saslušanju Konjevića, Čarapić i Medenice

Koča Pavlović na sjednici tražio da se po hitnom postupku o tom pitanju poslanici izjasne nakon sjednice
0 komentar(a)
konjević, Foto: Arhiva "Vijesti"
konjević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 26.02.2013. 16:19h

Odbor za politički sistem pravosuđe i upravu, u četvrtak će se izjasniti o zahtjevu Demokratskog fronta, za kontrolno saslušanje ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića, vrhovnog državnog tužioca Ranke Čarapić i predsjednika Vrhovnog suda Vesne Medenice povodom slučaja "Škerović".

Iako je poslanik Fronta, Koča Pavlović na sjednici tražio da se po hitnom postupku o tom pitanju poslanici izjasne nakon sjednice, zbog zasijedanja Skupštine to ipak nije prihvaćeno.

Zahtjev za sazivanje hitne sjednice o ovom pitanju podnijeli su poslanici Demokratskog fronta Koča Pavlović, Slaven Radunović i Vladislav Bojović, koji su tražili da Odbor danas, nakon završetka redovne sjednice, održi posebno zasjedanje na kojem će jedina tačka dnevnog reda biti donošenje odluke o kontrolnom saslušanju. Ipak, zamjenica predsjednika Odbora Snežana Jonica kazala je da, u odsustvu Rifata Rastodera, jedino ona može predsjedavati sjednici što, kako je objasnila, nije u mogućnosti zbog obaveza na plenumu.

Iako su članovi Odbora na prošloj sjednici bili saglasni da je za kratko vrijeme primjene Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima došlo do toga da se on koristi “za punjenje budžeta”, oni ipak nijesu usvojili Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama tog zakona, koje je predložio SNP.

Takođe, i Vlada Crne Gore dala je negativno mišljenje na taj Prijedlog Zakona. Komentarišući mišljenje Vlade na prijedlog izmjena i dopuna, Snežana Jonica je kazala da se u mišljenju navodi da “iako nemamo tramvaje treba da obučavamo vozače da umiju da voze i u državama u kojima ima tramvaja”.

Osim predviđenog “brisanja tramvaja i trolejbusa” iz Zakona, promjene načina izdavanja ljekarskih uvjerenja i provjera zdravstvenih sposobnosti kod kandidata za vozače, izmjenama je bilo predviđeno i da Vlada najmanje jednom godišnje i najkasnije do 31. marta podnosi Skupštini izvještaj o stanju bezbjednosti saobraćaja za prethodnu godinu. Članovi Odbora nijesu usvojili ni Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći.

Bonus video: