Šteta zbog obustave proizvodnje mlijeka velika

Na pitanje da li će proizvođači tražiti odštetu, Nenezić je rekao da je najvažnije da se proizvodnja stabilizuje, pa će vidjeti koje su opcije u pitanju
74 pregleda 0 komentar(a)
Mlijeko, Foto: Vijesti
Mlijeko, Foto: Vijesti
Ažurirano: 26.02.2013. 13:05h

Šteta zbog obustave prizvodnje mlijeka je velika, a Udruženje poljoprivrednih proizvođača neće dozvoliti da njihovi članovi sami snose posljedice, poručio je potpredsjednik te asocijacije, Dragoljub Nenezić.

Nenezić je agenciji MINA kazao da je šteta velika, i da će se vjerorovatno odraziti na proizvodnju i prodaju mlijeka.

Na pitanje da li će proizvođači tražiti odštetu, on je rekao da je najvažnije da se proizvodnja stabilizuje, pa će vidjeti koje su opcije u pitanju.

"Nećemo dopustiti da proizvođači, ni krivi ni dužni, snose sve posljedice zbog obustave proizvodnje", rekao je Nenezić.

On je kazao da očekuje da će se proizvodnja mlijeka normalizovati u toku naredne sedmice, navodeći da se kontrolišu sve pojedinačne linije koje su u prvoj kontroli bile kontaminirane aflatoksinom.

"Proizvođačima je preporučeno da ne koriste koncentrate koji su navedeni da sadrže povećan nivo aflatoksina. Sad je jedino važno da dobijemo potpuno zdrav proizvod, pa ćemo vidjeti šta i kako dalje", kazao je Nenezić.

Prema njegovim riječima, proizvođači su tražili interventan uvoz pravog koncentrata jer, kako je naveo, stočari nemaju šta da daju muznim grlima.

"Bitno je da se ovo ne iskoristi za neke druge promocije i da se u Crnu Goru, zbog hitnosti situacije, uveze genetski modifikovana hrana. To nećemo dozvoliti, i u tome ćemo biti isključivi i izričiti", poručio je Nenezić.

On je kazao da se nada da će kompletna proizvodnja mlijeka u Crnoj Gori za sedam dana biti zdravstveno bezbjedna.

Predstavnik mljekare Srna, Zorka Šljukić, kazala je da je teško napraviti procjenu štete zbog obustave proivodnje mlijeka, ali da je ona mnogo veća od 12 hiljada EUR, kako je ranije saopšteno.

Ona je naglasila da se ne radi samo o finansijskoj šteti.

"Najveći gubici su kod potrošača, jer su oni zbunjeni i ne znaju da li da kupuju mlijeko ili ne", kazala je Šljukić agenciji MINA.

Ona je dodala i da je imidž njihove firme, koji su gradili godinama, odjednom pao.

Šljukić je kazala da im veterinarski inspektori stalno kontrolišu proizvode, i da "nema nikakvih problema".

Ona nije precizirala da li će tražiti odštetu zbog obustave proizvodnje, navodeći da je najbitnije da se sanira trenutno stanje i da se obezbijedi kvalitetna stočna hrana za sve proizvođače u Crnoj Gori.

Šljukić smatra da proizvodnja mlijeka ne može biti normalizovana bar još 20 dana.

Ona je kazala da moraju stupiti u kontakt sa ozbiljnim isporučiocima, kako bi uvezli kvalitetnu stočnu hranu i distribuirali je kooperantima.

Šljukić je podsjetila da su se skoro sve serije stočne hrane uvozile iz Srbije, i da su one kontaminirane trenutno stopirane i ne distribuiraju se.

"Država će morati da pomogne i da nađe isporučioce, a veća pažnja se mora posvetiti uzimanju uzoraka i njihovoj analizi", zaključila je ona.

Bonus video: