Pozlilo radnicima SSCG: Rastoder i Čupiću ukazana pomoć u Urgentnom

Rastoder i Ćupić su poručili da štrajk neće prekidati dok im ne budu isplaćene dvije zaostale zarade
1 komentar(a)
Senka Rastoder, Vukadin Čupić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Senka Rastoder, Vukadin Čupić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 26.02.2013. 08:48h

Zaposlenima u Stručnoj službi Saveza sindikata (SSCG) Senki Rastoder i Vukadinu Ćupiću, koji štrajkuju glađu sedmi dan, pozlilo je sinoć zbog čega im je ukazana pomoć u Urgentnom centru.

Zdravstveno stanje se pogoršalo nakon što su dali izjave policiji zbog svađe sa generalnim sekretarom SSCG Zoranom Masoničićem. Radnici su podnijeli krivičnu prijavu protiv Masoničića zbog, kako tvrde, mobinga.

Rastoder i Ćupić su poručili da štrajk neće prekidati dok im ne budu isplaćene dvije zaostale zarade i dogovorena dinamika uplate doprinosa.

Hitna pomoć je i juče intervenisala.

Rastoder je kazala da je na jučerašnjem sastanku rukovodstva i zaposlenih Masoničić uspio da nagovori njihove kolege da prihvate da se prvo isplate otpremnine onima koji žele da odu iz SSCG, pa tek zarade i doprinosi. Rekla je i da je njoj, koja je predsjednica Sindikalne organizacije, i Ćupiću koji je član Izvršnog odbora Masoničić zabranio da dolaze na sastanke i smijenio ih iako nema ta ovlašćenja.

“Dali smo izjave policiji i podnijeli krivične prijave zbog mobinga koji vrši nad nama. Nakon što nije uspio da nas nagovori da prekinemo štrajk napravio nam je scenu, nakon koje je Hitna pomoć morala da interveniše”, kazala je Rastoder.

Ona i Ćupić su juče poslali dopis nadležnima i obavijestili ih o trogodišnjim problemima. Tražili su da se blokira žiro-račun SSCG da bi se izmirile zarade i dio poreza i doprinosa koji premašuju 560.000 eura.

Masoničić je kazao da “ne zaboravlja prava zaposlenih”, već smatra da prioritet treba dati isplati otpemnina onima koji tako žele da raskinu radni odnos što je i predložio zaposlenima.

On je negirao tvrdnje iz Ministarstva vanjskih poslova da im četiri mjeseca isplaćuju po 10.000 eura na ime zakupa prostora.

“Prethodno je sklopljen ugovor o cesiji sa Vladom koja se obavezala da će taj novac uplaćivati banci za naš kredit. Ni euro nijesu uplatili”, kazao je Masoničić.

Bonus video: