Virus puni čekaonice Doma zdravlja

Pedijatri Doma zdravlja tokom smjene pregledaju i do 60 djece
73 pregleda 0 komentar(a)
Dom zdravlja, čekaonica, Foto: Vesko Belojević
Dom zdravlja, čekaonica, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 26.02.2013. 08:57h

Pedijatri Doma zdravlja imaju pune ruke posla zbog velikog broja djece sa infekcijom disajnih puteva, koju prati i povišena temperatura.

Doktorica Nada Janković istakla je da u toku smjene pregleda i do 60 djece.

“Posebno kod djece školskog uzrasta, većinom osnovaca, učestaliji su virusi disajnih puteva koji se manifestuju povišenom temperaturom, malaksalošću, gubitkom apetita i učestalim dugotrajnim kašljem. Od početka drugog polugodišta stalno se povećava broj oboljele djece. Mada bolest traje po nekoliko dana, uglavno prolazi bez ozbiljnijih komplikacija”, kazala je Janković juče ““Vijestima”.

Ona je savjetovala higijensko-dijetetski režim, izbjegavanje kolektivnih okupljanja, a u slučaju obolijevanja mirovanje, unošenje što više tečnosti i vitamina C, kao i obaranje povišene temperature.

“Ukoliko simptomi prehlade potraju duže od dva do tri dana, neophodno je obratiti se ljekaru za pomoć”, kazala je Janković.

Ona je pojasnila da se virusne respiratorne infekcije ne liječe antibioticima, upozorivši roditelje da ih ne smiju davati djeci samoinicijativno.

Istakla je da roditelji moraju preduzeti mjere kako bi ojačali imuni sistem djeteta i zaštitili ga od prehlade.

“Prvenstveno se mora povećati unos vitamina, najbolje konzumiranjem svježeg voća i povrća. Neophodno je izbjegavati boravak u zagušljivim i neprovjetrenim prostorijama, gdje boravi mnogo ljudi, kao i kontakte sa prehlađenim ili bolesnim osobama”, kazala je Janković.

Mnogo prehlađene djece pomoć traži i u privatnim pedijatrijskim ambulantama.

Ljekarka ordinacije “Doktorica Mica” Vjera Janković kazala je da je znatno povećan broj djece, naročito školaraca.

Ona je ocijenila da bi nadležni trebalo da saopšte da li je obolijevanje dobilo epidemijske razmjere i da je povećan broj oboljele djece očekivan u ovo doba godine.

Bonus video: