"Obećavali su nam posao, a nemamo ni diplome"

Dvojica polaznika Policijske akademije prijavili direktora Živka Šipčića Osnovnom državnom tužilaštvu, tvrde da ih je prevario
690 pregleda 18 komentar(a)
Ažurirano: 26.02.2013. 21:10h

Polaznici Policijske akademije u Danilovgradu Milutin Vučinić i Nebojša Janković podnijeli su krivičnu prijavu Osnovnom tužilaštvu u Podgorici krajem januara protiv te obrazovne ustanove i direktora Živka Šipčića zbog, kako tvrde, prevare i onemogućavanja da dobiju diplomu ni nakon osam mjeseci od kada su završili školu.

Vučinić i Janković koji su se školovali za zvanje policajac, odnosno zatvorski policijac, smatraju da im je neizdavanjem diplome prouzrokovana šteta i grubo onemogućeno ostvarivanje njihovih prava koje su stekli završetkom školovanja na Policijskoj akademiji. U tužbi piše da je kao krajnji rok za izdavanje diploma direktor dao decembar prošle godine. O svemu su obavijestili premijera i predsjednika Mila Đukanovića i Filipa Vujanovića, ministra pravde Duška Markovića i ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića.

"Nadležne smo sad upoznali sa problemom oko dobijanja diplome, odnosno uvjerenja o završenoj akademiji. Jednostavno ne možemo da prijavimo tu školsku spremu na birou, niti evidentiramo u radnim knjižicama. Diplomu nijesmo ni dobili, već dodatak diplome koji nije validan i ne koristi se u pravnom saobraćaju", kazao je Janković.

I brojna obećanja da ih kao najbolje polaznike čeka posao nakon završetka školovanja ostala su neispunjena, iako su, kako kažu, Uprava policije i Zavod za izvršenje krivičnih sankcija zainteresovani da zaposle kadrove njihove struke. Kao najbolji polaznici na svojim smjerovima, kako kažu, nagrađivani su više puta.

"Ovdje se radi o krivičnom djelu prevare. Sve ukazuje na to da je akademija radila sa umišljanjem"

"Ovdje se radi o krivičnom djelu prevare. Sve ukazuje na to da je akademija radila sa umišljanjem u prethodne dvije godine i osam mjeseci i nas u kontinuitetu obmanjivala. Ukoliko nema krivične, sigurno ima građanske odgovornosti zbog ovakvog postupanja direktora akademije", kazao je "Vijestima" Vučinić.

Oni tvrde da, pored prevare, moguće da postoje i druga krivična djela – zloupotreba službenog položaja i nesavjestan rad u službi. Tvrde da su od Šipčića dobili objašnjenje da je škola licencirana, ali da nemaju obrazac za izdavanje diploma.

"Kad god smo pomenuli diplomu, uvijek je skretao priču i govorio da nam za posao diploma ništa ne znači, jer je on sve završio što treba da bi mi počeli da radimo. Govorio je da je to problem finansijske prirode, da će to biti riješeno do 15. januara", kazao je Janković, dodajući da ih čudi takav odnos prema akademcima za koje država iz budžeta izdvaja po 20.000 eura.

Potvrde o školovanju tražili su prošlog ljeta, a zatim i u septembru, kada im je Šipčić kazao da će ih najvjerovatnije dobiti najkasnije do decembra.

Zgrada Policijske akademije

Vučinić i Janković tražili su prije nekoliko dana hitno izdvanje diplome ili uvjerenja o završenom školovanju na Policijskoj akademiji, kako bi ispunili sve zakonske uslove i za eventualno pokretanje upravnog spora. Polaznicima su uručeni dodaci diploma u julu prošle godine uz prisustvo većeg dijela državnog vrha, na čelu sa tadašnjim premijerom Igorom Lukšićem.

Čekamo da dođu obrasci najavljeni su mi u martu

Direktor Policijske akademije Živko Šipčić kazao je da će svim polaznicima četvrte generacije obrazovnog profila policajac i prve generacije za zanimanje zatvorski policajac biti izdate diplome do kraja marta 2013.

On nije odgovorio na pitanje „Vijesti“ kako komentariše to što su Vučinić i Janković podnijeli krivičnu prijavu protiv njega, ali tvrdi da početak obavljanja pripravničkog staža polaznika ne zavisi od njih, već je u nadležnosti policije i ZIKS-a. Potvrdio je da su Vučinić i Janković dobili “dodatke diplomi”, što je „zvanična pedagoška evidencija Policijske akademije kojom se potvrđuje da je polaznik završio obrazovni program i uspjeh koji je postigao”.

Kao razlog zbog kojeg polaznicima nijesu izdate diplome, Šipčić je naveo odluku Vlade od 12. jula prošle godine po kojoj je dotadašnja JU “Policijska akademija” reorganizovana u JU Viša stručna škola „Policijska akademija“.

„Donošenjem ovog akta Akademija je promijenila status na način što je od organizatora obrazovanja odraslih postala viša stručna škola. U ranijem periodu Akademija je pripremila obrazovni program za zanimanje policajac i zatvorski policajac koji su usvojeni po zakonom utvrđenoj proceduri i od nadležnog ministarstva licencirani kao programi višeg stručnog obrazovanja. Nakon donošenja odluke vlade, akademija je dostavila zahtjev Ministarstvu prosvjete za propisivanje obrasca diplome za polaznike, a čeka se i na završetak procedure polaganja sručnih ispita za predavače i instruktore, shodno Zakonu o stručnom obrazovanju, a ona je planirana za prvu polovinu marta”, rekao je, između ostalog Šipčić.

Galerija

Bonus video: