GA: Građani se sve više žale na vulgarnosti na TV-u

GA je u novembru prošle godine zatražila od Savjeta Agencije za elektronske medije da pokrene izmjenu medijske legislative
66 pregleda 0 komentar(a)
TV, daljinski, Foto: Shutterstock.com
TV, daljinski, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 25.02.2013. 16:01h

Nevladina organizacija (NVO) Građanska alijansa (GA) u posljednje vrijeme je primila povećan broj pritužbi građana, koje se odnose na najvulgarnije programe koji se emituju u najgledanijim terminima.

GA je u novembru prošle godine zatražila od Savjeta Agencije za elektronske medije da pokrene izmjenu medijske legislative, kako bi se kič i šund dodatno oporezovali, a time bi se stvorili uslovi za njihovo suzbijanje.

"Uputili smo ranije otvoreno pismo predsjedniku Savjeta Ranku Vujoviću povodom programa i rada televizija Pink, Elmag, MBC na kojima određeni sadržaji obiluju kičom i šundom", kazali su iz GA agenciji MINA .

U toj NVO smatraju da posebno zabrinjava emisija Preljubnici, gdje je, kako su naveli, nemoguće utvrditi da li je riječ o stvarnim događajima ili izmišljenim.

U GA su uvjereni da se gledaoci svjesno dovode u zabludu zbog povećanja gledanosti.

"Ovaj sadržaj, prožet i brojnim psovkama i uvredljivim govorom bez ikakve tehničke cenzure, dodatno je nepogodan za maloljetna lica, ali i za odrasle jer se tako mogu poslati veoma opasne i neprimjerene poruke", navodi se u saopštenju GA.

Oni su podsjetili da je nedavno u toj emisiji bio prikazan intimni odnos između oca i kćerke, što posebno zabrinjava, imajući u vidu da je u toj oblasti regulativa potpuno jasna.

Iz GA su ukazali da su sadržaji, koji se emituju na televizijma Elmag i MBC na temu »proricanja sudbina i gatanja«, krajnje zlonamjerni i manipulativni po gledaoce i da se prikazuju u terminima koji su lako dostupni maloljetnicima i imaju cilj da manipulacijom ostvare profit.

U GA su, naveli su, svjesni da tim televizijama sadašnji zakoni dozvoljavaju da rade, a tražili su da u Agenciji iniciraju izmjene Zakona, kako bi se takvi veoma sumnjivi sadržaji i ponekad sa veoma opasnim porukama iskorijenili sa medijske scene.

"Mi smo u otvorenom pismu saopštili Vujoviću da od njega kao predsjednika očekujemo da pokrene aktivnosti na otklanjanju nepravilnosti u radu tih televizija, i da razmotri mogućnosti oduzimanja licenci emiterima koji nemaju ni minimum sadržaja u javnom interesu", rekli su iz te NVO.

Oni su, pojasnili su, tom prilikom posebno istakli emisiju Ami dži šou, u kojoj je gostovala Suzana Mančić, kao i emisiju Kursadžije u kojoj se "uče nacionalistički vicevi".

"Na to su iz Agencije za elektronske medije saopštili da su pokrenuli postupak za utvrđivanje činjenica da li su emiteri prekršili obaveze definisane Zakonom", kazali su iz GA.

Oni su naveli da su ih, kada su u pitanju prigovori povodom sadržaja na temu "proricanja sudbina i gatanja", iz Agencije uvjerili da su izrekli upozorenja tim emiterima zbog emitovanja van graničnog perioda.

Iz GA su poručili da će nastaviti da prate sadržaje u medijima i da upućuju sugestije Agenciji, kako bi pospješili način regulacije i konačno uveli red u toj oblasti.

Pomoćnik direktora za programske sadržaje Agencije za elektronske medije Momčilo Stojanović kazao je da nijesu imali pritužbe građana u proteklom periodu.

Stojanović je agenciji MINA rekao da sporna emisija Preljubnici, u kojoj je prikazan neprimjeren sadržaj, a o kojoj je raspravljala Radiodifuzna agencija Srbije, nije se emitovana u Crnoj Gori, već neka druga.

Prema njegovim riječima, pravi se javna svijest da se emituje šta je kome milo, a da to nije tačno.

"Mi nismo dužni da objašnjavamo građanima da imaju upozorenja, da njihova djeca da njihova djeca to ne moraju da gledaju ako oni smatraju da mogu da isključe kanale", zaključio je Stojanović.

Savjet Agencije za elektronske medije utvrdio je prošle sedmice da bi emitovanje pojedinih emisija televizije Pink M – Ami dži šou i Preljubnici poslije 22 sata, odnosno ponoći, bilo opravdano.

Bonus video: