Uništavanje prirode

More kod Budve prekrila crvena mrlja

Posljedice rada građevinskih mašina ispred neizgrađenog hotela "As", te bujičnih potoka koji su nosili šut i otpad sa brojnih gradilišta u Perazića dolu
80 pregleda 22 komentar(a)
Perazića do, hotel AS, Foto: Vuk Lajović
Perazića do, hotel AS, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 25.02.2013. 08:46h

Zamućeno more, intenzivno crvene boje, od blata i građevinskog materijala, i mrlja koja je plutala morskom površinom, prekrivajući kompletnu, nekada najljepšu uvalu na Crnogorskoj obali - nimalo je lijep prizor koji je mogao da vidi svako ko je juče Jadranskom magistralom prošao automobilom pored Perazića dola.

Građevinske mašine koje su ravnale uništenu pjeskovitu plažu ispred neizgrađenog hotelskog kompleksa "As", te bujični potoci koji su sa sobom donosili šut i otpad sa brojnih okolnih gradilišta, doveli su do toga da nekada azurno čisto more postane muljevita crvena bara.

Crvena fleka, nošena talasima, prekrila je veći dio uvale, krećući se istočno, ka Svetom Stefanu.

Inače, izgradnja hotela "As", koja je ušla u jedanaestu godinu, dovela je do degradacije uvale, jer se velika građevinska operativa, poput visokog krana, i dalje nalazi na samoj plaži

Takođe, izgradnja lokalnog puta, te još nekoliko građevina u samoj uvali, kao i istovaranje otpada u korita potoka koji se ulivaju u more, učinili su svoje, da u vrijeme obilnih padavina, kao što je bilo proteklog vikenda, velika količina tog materijala bujicama vode dospije u more. A epiliog svega toga bila je i jučerašnja slika potpunog zamućenja mora.

JP "Morsko dobro" u nekoliko navrata je prethodnih godina podnosilo zahtjev nadležnim inspekcijskim službama da zaštite plažu u Perazića dolu, te otkriju počinioce koji istovaraju otpad ili izvod nezakonite radove.

Inače, izgradnja hotela "As", koja je ušla u jedanaestu godinu, dovela je do degradacije uvale, jer se velika građevinska operativa, poput visokog krana, i dalje nalazi na samoj plaži.

Buldožeri i veliki kamioni juče su i, pored jake kiše, aktivno radili na raščišćavanju plaže i njenom ranvanju.

A da je nekontrolisana izgradnja dovela do uništenja same uvale, prije svega prirodnih tokova potoka preko kojih se tokom zimskog perioda prirodno prihranjuje plaža, potvrđuje i prije nekoliko dana plavljenje ljetnjikovca podgoričkog biznismena Veselina Barovića, smještenog na istočnom dijelu plaže.

Voda je, usljed zakrčenja korita potoka, koje je nastalo istovaranjem šuta i građevinskog materijala, prodrla u kuću i poplavila kompletno prizemlje.