U Vojsci još uvijek ima ljudi bez crnogorskog državljanstva

Ministarstvo nije odgovorilo na pitanje "Vijesti" čiji pasoš imaju ti pripadnici vojske
64 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 25.02.2013. 21:07h

Iako je prije pet godina istekao rok u kojem su svi pripadnici Vojske morali dobiti crnogorsko državljastvo da bi ostali u službi, u oružanim snagama i dalje ima vojnika koji su strani državljani.

U tom periodu, iako je to zakon nalagao, niti jedan pripadnik VCG nije ostao bez posla jer nema crnogorsko državljanstvo.

Ministarstvo odbrane takav popustljiv stav pravda činjenicom da je postupak otpusta iz državljanstva drugih država veoma dug i složen, pri čemu se često nailazi i na "prepreke i životne situacije koje nijedan propis nije mogao predvidjeti".

Prema zvaničnim podacima, u VCG trenutno 12 pripadnika nema državljanstvo Crne Gore, od čega su polovina civilna lica na službi u vojsci. Ministarstvo odbrane tvrdi da je za njih u toku postupak sticanja crnogorskog državljanstva.

Ministarstvo, međutim, nije odgovorilo na pitanje "Vijesti" čiji pasoš ima tih 12 pripadnika vojske.

"Ministarstvo odbrane u saradnji sa nadležnim državnim organima, nastoji da se nastali problemi prevaziđu, te da i ovaj mali broj pripadnika VCG pitanje državljanstva riješi u što skorije vrijeme", tvrde u tom ministarstvu.

Prema Zakonu u Vojsci koji je donijet još u avgustvu 2007. godine, svi koji su u službi u oružanim snagama a nemaju crnogorsko državljanstvo "dužni su da u roku od godinu, od dana stupanja na snagu ovog zakona, steknu crnogorsko državljanstvo". Zakon je precizirao da pripadnicima Vojske koji ne steknu crnogorsko državljanstvo prestaje služba u VCG "u roku od 30 dana od dana isteka roka koji im je ostavljen za sticanje crnogorskog državljanstva".

U Ministarstvu odbrane kažu da do sada niko nije izgubio mjesto u Vojsci zato što nema crnogorsko državljanstvo

Priča o državljanstvima u vojsci ponovo je aktueliozovana krajem 2011. godine, kada je bivši ministar odbrane Boro Vučinić zaprijetio da će svi pripadnici VCG za koje se utvrdi da nemaju pozitivan odnos prema državi i da joj nijesu lojalni, odnosno da ne poštuju njenu zastavu i grb, ostati bez posla.

U Ministarstvu odbrane, međutim, kažu da do sada niko nije izgubio mjesto u Vojsci zato što ne ispunjava uslov za službu, odnosno nema crnogorsko državljanstvo.

Čekalo se da im istekne ugovor ili steknu uslove za penziju.

"Za dva pripadnika vojske po ugovoru, koja nijesu imala crnogorsko državljanstvo, Ministarstvo nije produžilo ugovor, te im je prestala služba u Vojsci. Takođe, od stupanja na snagu Zakona o VCG, za 10 profesionalnih vojnika koji nijesu imali crnogorsko državljanstvo služba je prestala sa pravom na penziju", saopštili su u Ministarstvu odbrane.

Galerija

Bonus video: