Tvrđava upisana kao obična stambena zgrada

Spomenici iz vremena austrougarske prodaju se ili propadaju kao opštinska imovina
100 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.02.2013. 09:06h

Herceg Novi ima brojne atraktivne kule i tvrđave koje su opštinsko vlasništvo.

Tvrđava Kanli kula iz turskog perioda poznata i kao Krvava kula danas je jedna od najljepših pozornica pod otvorenim nebom na Jadranu. I druga novska tvrđava iz bosanske vladavine - Forte Mare na kojoj je više od pola vijeka ljetni bioskop u javnoj je funkciji.

Tvrđave Citadela (Mezaluna) i Španjola su u ruševnom stanju i za njih postoje projekti obnove za što Opština nema sredstava, već očekuje zainteresovane investitore.

„Svjesni smo koliki su turistički i kulturni potencijal naših tvrđava, pa nikada nismo ni razmišljali o njihovoj prodaji, već smo namjerni da ih zaštitimo, obnovimo i dobiju namjenu prikladnu današnjim uslovima“, tvrdi Vladimir Mračević, savjetnik predsjednika Opštine.

Ali neke od drugih utvrda - sve iz doba austrougarske vladavine Bokom- su prodate.

Prema saznanjima “Vijesti nedjeljom” nijedna od ovih tvrđava nije registrovana kao zaštićeni spomenik kulture

Prije osam godina firma RCG Invest d.o.o. ruskih biznismena kupila je na Luštici preko sto hiljada kvadrata atraktivnog zemljišta uz obalu na kome je i tvrđava Arza iz austrougarskog doba. Interesantno je da je ta tvrđava u listu nepokretnosti uvedena kao stambena zgrada sa prizemljem i spratom površine 430 kvadrata.

Na samoj obali studija lokacije ne predviđa nikakvu gradnju, dok je u zaleđu planirana izgradnja turističkih kompleksa.

Na Luštici u Donjim Klincima dvije tvrđave iz austrougarskog perioda Kabala i Lazine date su u 90-godišnji zakup firmi Nord star koja još nije počela rekonstrukciju.

U kompleksu Rt mimoza, koja je sada u vlasništvu Atlas grupe, Opštine Herceg Novi i JP Morsko dobro i na kome se ništa ne radi, je još jedna utvrda iz austrougarskog doba, ali taj objekat nije ni evidentiran u listu nepokretnosti.

Kanli kula

Prema saznanjima “Vijesti nedjeljom” nijedna od ovih tvrđava nije registrovana kao zaštićeni spomenik kulture, što je sigurno propust, jer tvrđave imaju arhitektonsko-urbanističke vrijednosti i spadaju u graditeljsko nasljeđe Boke.

Samo dvije fortifikacije kulturno dobro

Status kulturnog dobra trenutno imaju dva fortifikaciona objekta iz austrougarskog perioda, tvrđava Kosmač na Brajićima i utvrđenje Mamula, koji su upisani u Registar 60-ih godina dvadesetog vijeka, kažu u Ministarstvu.

“Posao na utvrđivanju statusa kulturno dobro za druge fortifikacije iz ovog perioda, sprovešće se nakon završenog procesa revalorizacije, a u skladu sa zakonom. Status zaštićeno kulturno dobro utvrđuje se na osnovu elaborata o kulturnoj vrijednosti dobra, koji na osnovu istraživačkog nalaza i druge relevantne dokumentacije, radi stručno tijelo, a Uprava za zaštitu kulturnih dobara izdaje rješenje o utvrđivanju statusa i upisuje ga u Registar kulturnih dobara” objasnili su “Vijestima” u Ministarstvu.

U štampanom izdanju "Vijesti" čitajte još tekstova o privatizaciji kulturnog blaga Crne Gore:

  • Koliko spomenika kulture i nacionalnog blaga država više ne posjeduje?
  • Kako su prodate velelepne palate na primorju?
  • Ko su kupci i gdje su nestale vrijedne relikvije?

Galerija

Bonus video: