Peticijom protiv gradnje hotela na ostrvu Sveti Nikola

Nacrtom plana, na ostrvu Sveti Nikola predviđena gradnja hotela i marine
139 pregleda 2 komentar(a)
ostrvo Sveti Nikola, Foto: Vuk Lajović
ostrvo Sveti Nikola, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 27.06.2018. 17:03h

Predsjednici Mjesne zajednice Stari grad i NVO Porat - Pizana, Slobodan Bobo Mitrović i Jerolim Dragićević, pokrenuli su peticiju kojom od Skupštine Crne Gore i Ministarstva održivog razvoja i turizma traži da spriječi da se na ostrvu Sveti Nikola gradi hotel sa 500 kreveta i marina sa 50 vezova.

Upravo to je predviđeno nacrtom Prostornog plana posebne namjene za obalno područje (PPPNOP).

Dio ostrva je u vlasništvu bivšeg tajlandskog premijera Taksina Šinavatre.

“Ova peticija, ovaj apel, je kontinuirani odjek naše vjekovne ljubavi i brige za ostrvo, netaknutu prirodu, kulturno-istorijsko nasljeđe i odgovorne brige za potomstvo. Sa nadom i povjerenjem obraćamo se poslanicima da ne usvoje gradnju hotela i marine na ostrvu, nego da park-šuma ostane kao u svim dosadašnjim planovima, naše zajedničko opšte dobro. Očigledno je da predlagač plana ne poznaje život na ovom prostoru, jer ako se dozvoli predložena gradnja na ostrvu, nestaće čitav jedan živi svijet“, piše u peticiji čije je potpisivanje počelo juče.

Navode da je “nerazumno, neracionalno, i kao politika razvoja je neubjedljivo, da u okviru istog ministarstva jedan sektor saopštava milionske cifre koje će biti neophodne za ispunjavanje normi iz Poglavlja 27, a da drugi u isto vrijeme planira totalnu agresiju na prirodu, za koju ni milijarde eura neće biti dovoljne za ekološku sanaciju“.

“Urbanizovanje ostrva je suprotno urbanističkim normama, međunarodnim konvencijama, standardima EU u Poglavlju 27, i suprotno je standardima zemalja regiona, u kojima su pitanja očuvanja i zaštite ostrva i priobalja podignuta na najviši civilizacijski i ekološki nivo. Zbog toga je urbanizacija i obezličenje jedinog ostrva na ‘otvorenom moru’ svojevrsni planerski i investitorski skandal“.

Upozoravaju da ukoliko bi se izgradili predloženi objekti, Budva bi i doslovno bila “puštena da propadne do kraja“, kako je prognozirao jedan od prethodnih ministara turizma i održivog razvoja.

“Ako nas lišite ostrva, lišili ste nas živog oslonca, ispunjenog vrijednostima jednog originalnog autentičnog, našeg pogleda na svijet. Današnji svijet je gladan ljepote i netaknute prirode, koju smo mi u Budvi imali u izobilju. Pozivamo vas da poštujete Ustav, a to znači da ostrvo Sveti Nikola u planu PPPNOP ostane park-šuma i da ga unaprijedimo u botanički rezervat“.

Bonus video: