Vrhovni sud o optužbama Fab Lajva: Pokušaj diskreditacije sudije

Vrhovni sud odbacio optužbe zastupnika “Fab lajva” u slučaju stipendiranja fudbalera Stefana Savića
208 pregleda 2 komentar(a)
Stefan Savić1, Foto: Savo Prelević
Stefan Savić1, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.02.2013. 19:18h

Povodom teksta “Sud poništio ugovor o stipendiranju Savića” objavljenom u jučerašnjim “Vijestima”, reagovao je Vrhovni sud Crne Gore, koji je naveo:

“ Neistiniti su i zlonamjerni navodi ovlašćenog zastupnika 'Fab lajva' Nele Anđušić iznijeti povodom revizijskog predmeta Vrhovnog suda Rev. broj 78/13, u pravnoj stvari tužioca Stefana Savića iz Mojkovca protiv tuženog 'Fab lajva' DOO Podgorica, u kojima se ističe da predmeti u Vrhovnom sudu čekaju po nekoliko godina i izražava sumnja da je označeni predmet uzet preko reda iz fioke u kojoj stoje svi oni neriješeni (predmeti), a pristigli prije njega”.

U Vrhovnom sudu je u 2012. u parničnom referatu, u radu bilo 1077 revizijskih predmeta. Na dan 31.12.2012. ostalo je neriješeno svega šest, koji su do danas riješeni.

Napominjemo da su svih 1077 predmeta predmeti revizije koje su izjavljene u 2012. što nesumnjivo ukazuje na potpunu ažurnost Vrhovnog suda i direktno opovrgavaju neistinite navode gdje Anđušić o višegodišnjem trajanju sudskih postupaka u najvišem crnogorskom sudu.

Očigledna je tendenciozna namjera i neprofesionalnost ovlašćenog zastupnika “Fab lajva” kojom je pokušana obmana građana Crne Gore, a sve u cilju opravdanja gubitka pravnog spora pred sudom.

Da gospođa Anđušić čita godišnje izvještaje o radu sudova, izvještaje Evropske komisije i prati u medijima informacije o trajanju postupaka pred crnogorskim sudovima, a naročito uporedbu sa rezultatima sudova u regionu, ne bi sebi dozvolila neznanje o ažurnosti sudske grane vlasti i Vrhovnog suda, kao i o izuzetno velikom skraćenju trajanja sudskih postupaka u posljednje četiri godine, što je prepoznato kako od domaćih tako i od inostranih partnera.

Koristimo priliku da predočimo rad sudije Radoja Orovića koji je bio zadužen spornim revizijskim predmetom.

Sve predmete koje je sudija Orović imao u radu u 2012. riješio je, pa na dan 31.12.2012. nije imao nezavršenih predmeta.

Takođe, apsolutno je netačno da je sudija Orović “interesno povezan sa Fudbalskim savezom Crne Gore” niti je član bilo kojeg organa Saveza. To naročito nije bio slučaj u momentu donošenja odluke.

U Vrhovnom sudu predmeti se dodjeljuju u rad u skladu sa sudskim poslovnikom-slučajnom dodjelom predmeta. Takvom metodom predmet je i dat u rad sudiji Radoju Oroviću. Elementarno pravničko znanje podrazumijeva i znanje da u postupku po reviziji odluku donosi vijeće od petoro sudija Vrhovnog suda, a ne sudija pojedinac, pa se zlonamjernim izjavama na račun sudije Orovića i sumnjama na skrivene motive nastoji diskreditovati njegov lični i profesionalni integritet.

Na kraju, pri stanju potpune ažurnosti najviše sudske instance, u komentarisanju odluka Vrhovnog suda od strane gdje Anđušić javnim saopštavanjem neprovjerenih i lažnih informacija o dužini trajanja postupka i skrivanju predmeta u fiokama, leži isključivo namjera podrivanja nezavisnosti, samostalnosti sudova i ugleda sudija od strane zastupnika nezadovoljne stranke koja je izgubila spor pred sudom”, navodi se u reagovanju Vrhovnog suda.

Apsolutno je netačno da je sudija Radoje Orović “interesno povezan sa Fudbalskim savezom Crne Gore” niti je član bilo kojeg organa Saveza, poručili su iz suda

Bonus video: