Objavljena prva crnogorska publikacija o zmijama

"Gmizavcima prijaju visoke temperature, zato je Crna Gora u Evropi možda i zemlja sa najvećim brojem gmizavaca"
386 pregleda 3 komentar(a)
Mitrović, Milović i Zagora, Foto: Radomir Petrić
Mitrović, Milović i Zagora, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 27.06.2018. 14:13h

U Baru je danas promovisana publikacija “Zmije Crne Gore” u izdanju Crnogorskog društva ekologa. Autori ove luksuzno opremljene prve domaće publikacije o zmijama su biolog iz Bara Vernes Zagora i biolog iz Beograda Aleksandar Simović, autor fotografija. Recenzenti publikacije su dr Rastko Ajtić iz Srbije, te Vuk Iković i Slađana Gvozdenović, herpatolozi iz Crne Gore.

Ističući da se herpetologijom-izučavanjem gmizavaca u Crnoj Gori bavi već sedam godina, Zagora je istakao da se uz pomoć uglavnom evropskih fondova sve to vrijeme borio da se u društvu promijeni svijest o zmijama i njihovom mjestu u očuvanju biodiverziteta .

"Odjeci tekstova koje sam o zmijama objavljivao u medijima, počev od portala Barinfo, pokazali su mi ima efekata. Prva ideja z a publikaciju je bila da se uradi popularno štivo, za široku javnost, sa atraktivnim fotografijama i tekstovima koji bi bili zanimljivi. Veliko hvala Baranki Luizi Zlatović koja živi u Kanadi, a koja je finansijski podržala štampanje publikacije, i Turističkoj organizaciji Bar na podršci i promociji publikacije", rekao je pored ostalog Zagora na promociji.

On je ukazao da zmije spadaju u najveće regulatore glodara u prirodi, te da su u publikaciji predstavljene 15 vrst azmija. U Crnoj Gori žive tri vrste otrovnica-poskok, šarka i šargan, od kojih u Baru ima samo poskoka, a druge dvije vrste žive u arealima višim od hiljadu metara nadmorske visine. .

"Gmizavcima prijaju visoke temperature, zato je Crna Gora u Evropi možda i zemlja sa najvećim brojem gmizavaca. Bar je mjesto gdje se moze.naći najveći broj gmizavaca-zmija, guštera, kornjača, i pravi je herpetološki biser, od Zubaca, Ostrosa i Vladimira, do Mikulića, Mrkojevića i Možure. Ističem važnost očuvanja biodiverziteta ne samo sa aspekt aekologije, već i iz ekonomske sfere, jer je posmatranje prirode jedn aod najbrže rastučih grana turizma, i kod nas zbog toga iz dana u dan dolazi sve veći broj turista iz Zapadne Evrope", dodao je Zagora.

Vršilac dužnosti direktora Turističke organizacije Bar Sanja Simović-Mitrović kazala je da je TO Bar podržala prezentaciju “ove jako interesantne priče” jer se u turizmu govori i o ekologiji i o prirodi.

"TO Bar će podržavati NVO i sva pravna lica koja imaju interes da se poboljša ponuda Bara i zato smo podržali ovaj projekat našeg biologa Zagore. U kontinuitetu radimo na unaprjeđenju ponude, sada markiramo planinarske staze sa barskim planinarima,radimo i mapu ovih staza, što nas je i dovelo do ove priče. Dogovorili smo da publikacija bude prevedena prvo na engleski, a onda i na druge jezike. Publikacija će biti distribuirana u svim našim turističko-informativnim biroima", reklaje Simović-Mitrović.

Lektor publikacije Željko Milović rekao je da je Zagora serijom svojih tekstova o zmijama na portalu Barinfo počeo da mijenja svijest prvo Barana, a onda i ostalih građana Crne Gore, o zmijama, i ocijenio da je ova luksuzna publikacija “na ponos i Baru i Crnoj Gori”.

Bonus video: