Štrajk u ZIKS-u, 11. dan: Poluotvoreno odustalo, 340 zatvorenika nastavlja

Dok iz Ministarstva pravde svakodnevno saopštavaju da nema zdravstveno ugroženih zatvorenika, iz spuškog zatvora stižu drugačije vijesti
58 pregleda 2 komentar(a)
ZIKS, Foto: Arhiva "Vijesti"
ZIKS, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 21.02.2013. 09:17h

Osuđenici koji izdržavaju kaznu zatvora u poluotvorenom odjeljenju Kazneno popravnog doma prekinuli su jutros štrajk glađu.

Odbijanje hrane i danas je, jedanaesti dan od početka štrajka, nastavilo oko 340 osuđenika.

Dok iz Ministarstva pravde svakodnevno saopštavaju da nema zdravstveno ugroženih zatvorenika, iz spuškog zatvora stižu drugačije vijesti. Osuđenici tvrde da se zdravstveno stanje većine njih koji danima odbijaju hranu pogoršava.

Sagovornici "Vijesti" iz spuškog zatvora i jutros su ponovili da štrajk glađu neće prestati dok ne dobiju na uvid nacrt novog zakona o amnestiji.

Prije početka štrajka u pismu dostavljenom redakciji "Vijesti" osuđenici su napisali da zbog činjenice da se amnestija može primijeniti samo prema onima koji su pravosnažno osuđena, veliki broj zatvorenika koji trenutno izdržavaju kaznu zatvora u KP Domu nije amnestiran.

"Upravo iz tog razloga smatramo da su se stekli uslovi da se donese novi zakon o amnestiji kojim bi se lica koja su pravosnažno osuđena oslobodila od izvršenja 25 odsto izrečene kazne zatvora”, piše u obraćanju zatvorenika.

Zatvorenici su istakli da novi zakon neće biti prihvaćen ako se amnestijom ne obuhvate oni koji su već amnestirani i osuđenici koji kaznu izdržavaju zbog teškog ubistva.

Prema ranijoj najavi iz Ministarstva pravde, mišljenje tog ministarstva o inicijativi osuđenih lica za donošenje zakona o amnestiji trebalo bi biti danas dostavljeno Vladi na razmatranje.

Iz resornog ministarstva su ponovili da je donošenje zakona o amnestiji u isključivoj nadležnosti Skupštine Crne Gore.

Bonus video: