Poništen ugovor o stipendiranju Savića: Ne mora da plati Fab Lajvu

Vrhovni sud se pozvao na stari pravillnik bivšeg Fudbalskog saveza Srbije i Crne Gore i Savića oslobodio plaćanja obaveza
378 pregleda 18 komentar(a)
Ažurirano: 21.02.2013. 13:25h

Vrhovni sud usvojio je zahtjev za revizijom sudskog postupka, preinačio presude Višeg i Osnovnog suda u Podgorici protiv proslavljenog crnogorskog fudbalera Stefana Savića i utvrdio da je ništav Ugovor o stipendiranju koji je potpisao sa podgoričkom kompanijom Fab Lajv 19. maja 2008. godine.

Sud se pozvao na stari pravilnik bivšeg Fudbalskog saveza Srbije i Crne Gore i Savića oslobodio plaćanja obaveza prema Ugovoru koji godinama ima sa Fab Lajvom.

Ovu odluku donijelo je Vijeće Vrhovnog suda kojim je predsjedavao sudija Gavrilo Čabarkapa, dok su članovi Vijeća bili Vesna Begović, Dušanka Radović, Dragica Milačić i Radoje Orović, koji je bio izvjestilac u ovom predmetu.

Viši sud u Podgorici, kao drugostepeni, postupajući po žalbi Stefana Savića, potvrdio je u drugom kvartalu prošle godine presudu Osnovnog suda od 30. aprila ove godine. Njome je odbijen tužbeni zahtjev fudbalera protiv podgoričke firme Fab lajv kojim je tražio da se Ugovor o stipendiranju, finansiranju i regulisanju međusobnih prava i obaveza, između njih, proglasi ništavnim.

U članu pet Ugovora o stipendiranju navodi se da Fab lajvu, kao “davaocu stipendije pripada 20 odsto prihoda koje stipendista ostvari prelascima iz jednog kluba u drugi i prihoda koje ostvari pružajući marketing usluge bilo kojoj firmi ili za bilo koji proizvod, za sve vrijeme aktivnog igranja fudbala”.

Vrhovni sud utvrdio je, međutim, da je zaključak nižih sudova bio “neprihvatljiv i zasnovan na pogrešnoj primjeni materijalnog prava”.

Fab Lajv više od dvije godine tereti Savića, jer im nije isplatio predviđeni procenat od prihoda ostvarenog prelaskom iz kluba BSK iz Borče u FK Partizan tokom 2010. godine

“Prema odredbama pravilnika o statusu igrača koji je donijela Komisija za pravna pitanja FS SCG... između ostalog je regzulisano i pitanje stipendiranja fudbalera. Odredbom člana 13 navedenog Pravilnika je određeno da ugovore o stipendiranju sa igračima mogu zaključivati klubovi saveznog, republičkog, pokrajinskog i zonskog stepena takmičenja dok ugovore o profefionalnom odnosu klubovi saveznog takmičenja”, piše u presudi Vrhovnog suda.

Odredbom člana 18 (stav3) istog pravilnika dalje je određeno da je svaki ugovor ništav ako je zaključen i verifikovan suprotno odredbama tog pravilnika.

“Navedeni pravilnik bio je u primjeni u vrijeme kada je su tužilac i tuženi zaključili sporni ugovor i isti je prestao da važi donošenjem Pravilnika o registraciji, statusu i transferu igrača Fudbalskog saveza SCG koji je stupio na snagu objavljivanjem u Službenom glasniku FSCG 28. maja 2008.”, navodi se u presudi.

Fab Lajv više od dvije godine tereti Savića, jer im nije isplatio predviđeni procenat od prihoda ostvarenog prelaskom iz kluba BSK iz Borče u FK Partizan tokom 2010. godine.

Ugovor sa Partizanom uvijek je bio tajna, a mediji su spekulisali da je "parni valjak" navodno platio 400.000 eura, i još "40 odsto od sljedeće prodaje kad god bila".

Savić je, u međuvremenu, igrao u Mančester Sitiju u Engleskoj, a danas je fudbaler italijanske Fiorentine iz Firence.

Fab lajv: Sudija Orović povezan sa FSCG

Iz Fab lajva smatraju da je neophodno da predmet što prije ispitaju nadležni organi, imajući u vidu da je isti urađen za “rekordnih 20 dana”.

“To otvara pitanja da li je to Vrhovni sud ostao bez posla i pored svih predmeta koji čekaju na rješavanje po nekoliko godina, pa je bio toliko ažuran u ovom slučaju, ili je neko sa posebnim motivima uzeo predmet po reviziji preko reda iz fioke u kojoj stoje svi oni neriješeni, a pristigli prije njega”, saopštila je juče “Vijestima” Nela Anđušić, ovlašćeni zastupnik Fab Lajva.

Ona je dodala da je “posebno je pitanje na koji je način predmet dodijeljen sudiji Radoju Oroviću koji je interesno povezan sa FSCG, a koji je u postupku pred Osnovnim sudom stao na strani Stefana Savića”.

“Fab lajv će se narednih dana ovakvom odlukom suda posebno pozabaviti, dostavljajuci dokaze nadležnim institucijama i medijima”, zaključila je Anđušić.

Galerija

Bonus video: