Uslovi u zatvorima: Crna Gora ostvarila napredak

Dodaje se da je Marković potpredsjednik Marković je delegaciju CPT upoznao sa naporima koje Crna Gora ulaže
63 pregleda 1 komentar(a)
ZIKS, Foto: Arhiva "Vijesti"
ZIKS, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 20.02.2013. 14:23h

Crna Gora je za period od posljednje posjete i izvještaja iz 2008. godine, ostvarila napredak kad je riječ o uslovima u kojima borave lica lišena slobode ali i tretmanu ovih lica, saopštila je Haritini Dipla, v.d. prvog potpredsjednika Evropskog komiteta za sprječavanje torture i nehumanog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT) prilikom susreta sa potpredsjednikom Vlade i ministrom pravde Duškom Markovićem, održanim u Vili „Gorica“. To je saopšteno iz Markovićevog kabineta nakon sastanka.

„Delegacija CPT, zahvalivši se na izvrsnoj saradnji administracije Crne Gore na svim nivoima, i na partnerskom odnosu koji je Crna Gora pokazala svojom otvorenošću i sviješću da obije strane rade u istom cilju, prezentovala je svoje prve neposredne utiske i nalaze koji će, između ostalog, biti inkorporirani u završni izvještaj ovog komiteta u julu ove godine.Nalazima delegacije Komiteta obuhvaćene su institucije u kojima borave lica lišena slobode, a pod nadležnošću Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva pravde, Ministarstva zdravlja i Ministarstva rada i socijalnog staranja, i za svaku od institucija konstatovan je napredak ali i prostor u pojedinim oblastima za dalju realizaciju preporuka ovog tijela“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Marković potpredsjednik Marković je delegaciju CPT upoznao sa naporima koje Crna Gora ulaže na ostvarivanju nacionalnih i spoljnopolitičkih prioriteta u ovoj oblasti, u prvom redu, reforme sistema izvršenja krivičnih sankcija ali i promocije i zaštite ljudskih prava sa naročitim osvrtom na prava lica na izdržavanju kazne zatvora.

„Marković se osvrnuo i na preporuke i nalaze delegacije CPT-a tokom upravo okončane posjete Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, i upoznao ih sa aktivnostima koje se preduzimaju kako bi se određene preporuke u potpunosti realizovale. Preporuke su se primarno ticale uslova u kojima borave osuđenici, gdje je poseban akcenat stavljen na potrebu dodatnih rekonstrukcija pojedinih paviljona, unaprjeđenja vođenja evidencije, monitoringa postupanja zaposlenih, kao i potrebu većeg radnog angažovanja osuđenika“, kaže se u saopštenju.

"Preporuke su se primarno ticale uslova u kojima borave osuđenici, gdje je poseban akcenat stavljen na potrebu dodatnih rekonstrukcija pojedinih paviljona"

Ističe se da je prezentovanjem preliminarnih rezultata posjete delegacije ovog komiteta Savjeta Evrope, ostavljena je Crnoj Gori mogućnost da na određene preporuke reaguje najkasnije u roku od tri mjeseca, kako bi tako ostvaren doprinos crnogorskih vlasti, bio evidentiran u krajnjem izvještaju ovog tijela.

U saopštenju se navodi da su ostali članovi crnogorske delegacije, Raško Konjević, ministar unutrašnjih poslova, Suad Numanović, ministar za ljudska i manjinska prava, Veselin Vučković, zamjenik vrhovnog državnog tužioca, Slavica Rabrenović, pomoćnica ministra pravde za izvršenje krivičnih sankcija, Mensud Grbović, pomoćnik ministra za zdravstvenu zaštitu u Ministarstvu zdravlja i Goran Kuševija, pomoćnik ministra za socijalnu i dječju zaštitu u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, su, svako iz svog resora, upoznali delegaciju CPT sa svojim aktivnostima dajući komentare na neposredne utiske delegacije CPT.

Bonus video: