Šuga i u Bijelom Polju, ministar tvrdi da nema epidemije

Djeca koja imaju šugu lako raspoznaju, jer su zbog lošeg sna usljed intenzivnog svraba noću, ujutru obično razdražljiva
453 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 19.02.2013. 19:40h

Prema informacijama iz bjelopoljske Opšte bolnice tokom januara registrovano je 30 oboljelih od šuge-svraba, zaraznog kožnog oboljenja.

Specijalista dermatolog dr Senada Spahić saopštila je “Vijestima“ da je tokom februara pomoć specijaliste zatražilo šest osoba predškolskog i školskog uzrasta, a ima i osoba starijih od 60 godina. Uz konstataciju da oboljenje traje između 3 i 7 dana, dr Spahić je navela da se vrlo lako i brzo liječi.

Kako ocjenjuju zdravstveni radnici, tačan broj još nije moguće utvrditi, jer se neki oboljeli jave izabranom ljekaru, dok se drugi obrate dermatologu. Ipak, jednodušni su u stavu da se ne može govoriti o epidemiji.

“Ne možemo govoriti o nekim velikim razmjerama bolesti, u pitanju su sporadični slučajevi koji se javljaju povremeno, kao i do sada. Najviše se javljaju djeca predškolskog i školskog uzrasta, ali s obzirom na to da se oboljenje brzo liječi, nema razloga za strah. Ukoliko od šuge obole dva člana porodice, onda kompletna porodica mora primati terapiju”, kazala je izabrani dječji ljekar prim. dr Julija Bošković.

Ona je kazala da se djeca koja imaju šugu lako raspoznaju, jer su zbog lošeg sna usljed intenzivnog svraba noću, ujutru obično razdražljiva.

“Ta infekcija tipa skabijesa je dosta česta u predškolskom uzrastu, mada bilježimo pojavu infekcije i u školskom uzrastu. Izazvana je nevidljivim uzročnikom, tj. parazitom sarkoptes skabije. On se prenosi direktnim kontaktom sa oboljelom osobom ili razmjenom odjevnih predmeta. Simptomi su lako prepoznatljivi, pacijenti se žale na svrab koji se javlja noću i promjene su vidljive na koži”, pojasnila je dr Bošković.

Direktor Doma zdravlja prim. dr Rasim Agić saopštio je da je na osnovu evidencija izabranih doktora infekcija pod kontrolom i nema drastičnih znakova širenja, potvrdivši da se radi o sporadičnim slučajevima.

Podsjećamo da su prije deset dana kod četiri đaka iz barskog doma učenika “Dušan Marović” potvrđeni simptomi šuge, a državna Sanitarna inspekcija je nakon obavljene kontrole objekta naložila da sva djeca odmah pođu svojim kućama i da se u zgradi obave dezinfekcija i deratizacija.

TV prilog: Boban Obradović

Radunović tvrdi da nema epidemije

Ministar zdravlja Miodrag Radunović kazao je juče da nema uslova za proglašenje epidemije šuge, budući da je pojava te zarazne bolesti sporadična. “Podaci sa kojima raspolažem pokazuju da su prijavljena četiri slučaja u Baru i četiri u Bijeloj.

Podatak iz Bijelog Polja o pojavi slučajeva u tom gradu, saznao sam iz medija. Interesantno je da epidemiolog iz tog grada nema nijedan prijavljen slučaj pojave šuge. Da li je to propust u prijavljivanju od strane izabranih doktora, to ćemo vidjeti”, rekao je Radunović. On je kazao da se ta bolest prenosi kontaktom, pa je savjetovao održavanje higijene, kao i kupovinu sumpornog sapuna.

Galerija

Bonus video: