Nadležni ne znaju otkud salmonela u vrtiću "Đina Vrbica"

Institut za javno zdravlje nije utvrdio kako su se djeca zarazila opasnom bakterijom
0 komentar(a)
vrtić Đina Vrbica, Foto: Luka Zeković
vrtić Đina Vrbica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 19.02.2013. 18:09h

Nadležni ne znaju šta je utrok pojave opasne baktrerije salmonele u vrtiću “Đina Vrbica”, od koje su oboljela djeca iz jaslica.

Iz Instituta za javno zdravlje su saopštili da “epidemiološkim istraživanjem i sprovedenim analizama nije bilo moguće utvrditi izvor i put širenja infekcije” u vrtiću kod pijace “Gintaš”.

Iz Instututa su odgovorili “Vijestima” da su rezultati mikrobioloških analiza svih uzetih uzoraka hrane i briseva ruku zaposlenih u vrtiću, kao i radnih površina - bili ispravni.

Nadležni su utvrdili da je do danas ukupno četrnaestoro djece uzrasta do dvije godine, koja pohađaju jaslenu grupu vrtića, imalo stomačne tegobe, a da je kod osmoro izolovana bakterija salmonela.

“U epidemiji akutnog enterokolitisa oboljelo je ukupno četrnaestoro djece. S obzirom da je proteklo nekoliko maksimalnih perioda inkubacija za salmoneloznu infekciju, ova epidemija se smatra okončanom“, saopštili su iz Instituta.

Trovanje salmonelom dogodilo se krajem januara, a sedmoro djece liječilo se u bolnici.

Iz Instituta su saopštili da su sva djeca “pravovremeno” zatražila ljekarsku pomoć, a da je sedmoro hospitalizovanih mališana otpušteno u dobrom stanju nakon liječenja u bolnici.

Istakli su da je sproveden vanredni sanitarni pregled svih osoba zaposlenih u kuhinji vrtića i ostalog osoblja koje je dolazilo u kontakt sa djecom iz jaslica...

“Rezultati svih analiza su bili ispravni“, tvrde u Institutu.

Nakon pojave salmonele, direktorica ustanove Nataša Tomović saopštila je da se redovno obavljaju sanitarni pregledi zaposlenih i vode. Tomović je istakla da je je u januara izvršena i deratizacija, dezinfekcija i dezinsekcija svih vrtića.

Bonus video: