Vojnici se žalili Strazburu

Sindikalna organizacija Vojske CG Evropskom sudu za ljudska prava predala predstavku u vezi isplata za prekovremeni i noćni rad u našim oružanim snagama
51 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 19.02.2013. 20:43h

Sindikalna organizacija Vojske CG, koju vodi Nenad Čobeljić, uputila je juče predstavku Sudu za ljudska prava u Strazburu zbog oduzetog prava zaposlenima u oružanim snagama na plaćeni prekovremeni, noćni i rad neradnim danima i praznicima.

Žalba se odnosi na neisplaćene naknade u periodu od 2010. godine do danas. Ustavni sud je nedavno odbio inicijativu pripadnika VCG o ocjeni ustavnosti odredaba Zakona o Vojsci, kojim se ukida plaćeni prekovremeni rad.

Još u novembru 2011. godine 228 profesionalnih pripadnika VCG i 15 advokata iz Podgorice, Ustavnom sudu su podnijeli inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitost člana 8 Zakona o Vojsci kojim se ukida plaćanje za "rad duži od punog radnog vremena, rad noću i rad u dane koji su zakonom određeni kao neradni". Nakon više od 20 mjeseci vijećanja Ustavni sud nije prihvatio tu inicijativu.

"S obzirom na to da protiv tog rješenja nije dozvoljeno nikakvo pravno sredstvo zaštite po domaćim propisima, SOVCG je podnijela predstavku Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu", kazao je Čobeljić, dodajući da u toj organizaciji rješenje Ustavnog suda smatraju "neustavnim, nezakonitim i suprotnim međunarodnim ugovorima i konvencijama".

Čobeljić kaže da je Ustavni sud odbijenjem da pokrene postupak ocjene ustavnosti sporne odredbe, zanemario svoju osnovnu svrhu postojanja i rada, ignorišući pri tome i oduzeto ustavno pravo dijelu građana Crne Gore na odgovarajuću zaradu i na ograničeno radno vrijeme.

"Takvim odnosom Ustavnog suda profesionalni pripadnici Vojske koji su angažovani u službi van redovnog radnog vremena, tokom noći i u dane praznika, ostaju bez ikakve pravne zaštite, i mogućnosti ostvarivanja osnovnih prava iz rada, a koje im garantuju Ustav i međunarodni propisi, što ih svrstava u građane drugog reda", kazao je Čobeljić.

Galerija

Bonus video: