Pacijent kojem je presađen bubreg: Nakon dijalize, sve je lako

U KCCG će sjutra i prekosjutra biti obavljene dvije nove transplatacije bubrega sa živih donora. Do kraja godine planirana su bar još četiri ciklusa transplatacija
94 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.02.2013. 19:26h

U Kliničkom centru Crne Gore sjutra i preko sjutra će biti obavljene treća i četvrta transplantacija bubrega sa živog davaoca, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Operacije će uraditi crnogorski tim ljekara, sa glavnim operaterom doktorom Petrom Kavarićem, u saradnji sa ekspertskim timom ljekara iz Hrvatske koje predvodi doktor Željko Kaštelan.

Iz Ministarstva podsjećaju da je prva transplantacija u Crnoj Gori uspješno izvedena 25. septembra pošle godine, kada su za dva dana urađene dvije operacije.

"Postoperativni period nakon operacije transplantacije traje jako dugo, a pacijenti koji su tom prilikom transplantirani se uspješno oporavljaju“, kaže se u saopštenju.

Ekipa TV Vijesti posjetila je Aleksandra Vujovića, koji je krajem septembra prošle godine, od svoje majke dobio bubreg. Vujović je prva osoba kojoj je u Crnoj Gori presađen bubreg. Skoro pola godine nakon transplantacije, nalazimo ga u Nikšiću, vedrog i nasmijanog.

Operacija za njega znači veliki prokret.

"Znači potpuno jedno ozdravljenje", kaže žaleći se pomalo što slabo izlazi, jer neko vrijeme poslije operacije mora da se pazi.

Dan nakon Aleksandra, bubreg je dobila i Jasmina, takođe od majke.

U Kliničkom centru kažu da su potpuno spremni za nova presađivanja.

TV Vijesti, Marko Mišić

"Pacijenti su potpuno spremni za akt transplantacije, odnosno ekplantacije i transplantacije. Ja bih sve bude kao što je bilo prošlog puta, a prošli put je bilo sve izvanredno", kazao je TV Vijesti Petar Kavarić, direktor Klinike za urologiju i nefrologiju.

U programu transplantacije učestvuje veliki broj stručnjaka. Crnogorski ljekari se nadaju da će tokom godine uspjeti da urade presađivanje urgana u Kliničkom centru potpuno samostalno, dakle bez pomoći kolega iz Hrvatske.

"Sama činjenica da u programu transplantacije, bilo da se radi o programu transplantacije bubrega, srca ili jetre, učestvuje oko 100 ljudi, onda možete da zamislite šta sve treba ukomponovati i uraditi da bi ta ekipa djelovala kao jedna složna i uigrana cjelina. Ja se nadam da ćemo u ovoj godini osvojiti kompletan, prvo protokol preoperativni, operativni i postoperativni i kada su u putanju takvi pacijenti, nadam se da će finale svega toga biti recimo kraj godine", dodaje Kavarić.

Aleksandar koji je operisan prije pola godine mora da se pridržava terapije i da se posebno čuva od recimo prehlada i povreda. Srećan je što više nema dijalize i poručuje da u borbi za zdravlje ništa nije teško.

"Kada znaš da si ozdravio, onda je sve to lakše", kaže ovaj mladić, dodajući da sve može da izdrži nakon dijalize.

Do kraja godine planirana su bar još četiri ciklusa transplatacija, po dva pacijenta. Dakle, ukupno još osam ljudi koji će, svi se nadaju, drastično poboljšati svoj kvalitet života.

Nacionalni koordinator za transplantacioni program Marina Ratković kazala je da su predstojeće operacije nastavak planiranih aktivnosti, u cilju realizacije jednog od najkompleksnijih zadataka i najvećeg izazova jednog zdravstvenog sistema.

Transplantacija ili presađivanje organa predstavlja uspješnu metodu liječenja bolesnika kod kojih je došlo do nepovratnog gubitka funkcije nekog od vitalnih organa.

Bonus video: