Silovanje na TV-u

Pozitivna: Agencija mora zaštiti djecu i omladinu od programskih sadržaja

U Pozitivnoj naglašavaju da razumiju potrebu privatnih emitera za većom gledanošću i usmjeravanju pažnje na pojedine emisije
1 komentar(a)
TV, Foto: Shutterstock.com
TV, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 18.02.2013. 16:11h

Povodom učestalih prikazivanja emisija vulgarnih, uvredljivih i nasilnih sadržaja, Pozitivna Crna Gora apeluje na Agenciju za elektronske medije da, u skladu sa svojim ovlašćenjima, afirmiše kvalitet radio i televizijskog programa, te da ga uskladi sa osnovnim pravilima elementarne pristojnosti.

Scene silovanja u udarnom terminu na Pinku M >>>

"U skladu sa svojim nadležnostima i obavezom vršenja nadzora nad primjenom usvojenih standarda, Agencija ima obavezu da prikupi podatke o stepenu poštovanja obaveza emitera, koje se odnosi na poštovanje opštih programskih standarda. Pri ovome, Agencija posebnu pažnju mora posvetiti poštovanju standarda kojima se obezbjeđuje zaštita djece i omladine od programskih sadržaja koji mogu da im ugroze integritet kao i zdravstveni, moralni, intelektualni i socijalni razvoj" navodi se u saopštenju Pozitivne.

U Pozitivnoj naglašavaju da razumiju potrebu privatnih emitera za većom gledanošću i usmjeravanju pažnje na pojedine emisije, "ali ne postoji opravdanje za emitovanje nasilnih sadržaja, suprotno vrijednostima civilizovanog društva. Sve emisije moraju biti na pravilan način označene za godišta kojima su namjenjene, i eventualna saznanja o kršenju pravila o emitovanju nadležni organi treba da sprovedu u skladu sa zakonom".

"Vulgaran i uvredljiv sadržaj koji je sankcijama nacionalnih agencija ukinut u brojnim zemljama Evrope i u SAD, u Crnoj Gori se i dalje emituje. Pored toga, ukoliko tome dodamo da neke televizijske stanice ne poštuju minimalnu kvotu od 10% programa sopstvene produkcije, postavlja se pitanje izricanja mjera upozorenja od strane nadležnih organa u slučajevima kršenja obavezujućih pravila. Pozitivna Crna Gora od emitera posebno očekuje poštovanje pravila o ponašanju emitera i izbjegavanje emitovanja problematičnih sadržaja u vrijeme kada se može očekivati da maloljetni gledaju televizijske programe" zaključuju iz Pozitivne.

Preporučujemo za Vas