"Pazi da se ne upecaš": Trgovina drogom jedan od najunosnijih kriminalnih poslova

Bulajić je kazao da je nezahvalno sada govoriti o legalizaciji marihuane
81 pregleda 1 komentar(a)
droga, Foto: Flickr.com
droga, Foto: Flickr.com
Ažurirano: 18.02.2013. 14:30h

Trgovina narkoticima trenutno je jedan od najunosnijih kriminalnih poslova koji naročito pogađa mlađu populaciju, ocijenjeno je danas na predstavljanju projekta "Pazi da se ne upecaš" o podizanju svijesti za borbu protiv droge.

Prema riječima Šefa misije OEBS za Crnu Goru, Lubomira Kopaja, cijelo društvo bi trebalo da pruži napore u cilju sprovođenja preventivnih aktivnosti koje bi ljudima pružile potrebne informacije i mogućnosti da se opredijele za zdrave životne izbore, uključujući i to da nikad ne probaju drogu.

On je kazao da se primjer uticaja nelegalne trgovine narkoticima u našoj zemlji nalazi u istraživanju, koje je dio projekta u kome je učestvovala Misija OEBS-a, a koje je sprovedeno između 2010. i 2012. godine. "Statistike su pokazale da se oko 50 odsto zatvorenika u crnogorskim zatvorima tamo nalazi zbog krivičnih djela koja imaju veze sa narkoticima i da je među njima visok stepen povratnika takvih krivičnih djela", istakao je Kopaj.

Zato su, kako tvrdi, kao odgovor na ovu globalnu prijetnju države učesnice OEBS-a u julu prošle godine usvojile dokument "OEBS-ov koncept za borbu protiv prijetnje ilegalnih droga i zloupotrebe hemijskih prekursora", koji priža smjernice i okvire za sveobuhvatnu akciju tih država.

Direktor nevladine organizacije "Preporod" koja učestvuje u Projektu, Jovan Bulajić, kazao je da projekat "Pazi da se ne upecaš" ima za cilj podizanje svijesti mladih o štetnostma koje konzumiranje prihoaktivnih supstanci prouzrokuje, kao i da mlade kroz ciklus predavanja na fakultetima i u srednjim školama osnaži da se odupru drogi.

Bulajić je kazao da je nezahvalno sada govoriti o legalizaciji marihuane, ali da iskustvo zemalja koje su legalizovale marihuanu pokazuje da legalizacija nigdje nije dovela do pada broja krivičnih djela u vezi sa zloupotrebom te "lake" droge.

"Preko 300 puta smo imali priliku da utičemo na zavisnički život i u 99.9 odsto slučajeva marihuana je bila takozvana "prva droga". Marihuana je kod svih tih ljudi i otklonila strah od drugih droga", istakao je Bulajić i dodao da je jako mali broj onih koji su se zadržali na konzumaciji samo te droge.

Sa totalnom posvećenošću, ličnim primjerom i otvorenošću potruditi da mlade koji ih budu slušali zauvjek udalje od svih droga a one koji su već ugazili u živo blato, probaju da izvuku. Misija OEBS u Crnoj Gori je, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Crne Gore i NVO "Preporod", sa ovim projektom počela 2012.

Bonus video: