ISTRAŽIVANJE NA UZORKU OD 1.006 ISPITANIKA

EKIP: Korisnici zadovoljni uslugama telefonije, interneta i distribucije TV i radio programa

"Dobijeni rezultati pokazuju da su korisnici zadovoljni elektronskim komunikacionim uslugama koje im pružaju operatori u Crnoj Gori", ističe se u saopštenju
98 pregleda 5 komentar(a)
Mobilni telefon, TV, Foto: Shutterstock
Mobilni telefon, TV, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.06.2018. 07:38h

Rezultati istraživanja o stepenu zadovoljstva korisnika elektronskih komunikacionih usluga u Crnoj Gori i u 2018. godini pokazuju visok stepen korišćenja elektronskih komunikacionih usluga i visok nivo zadovoljstva građana kvalitetom i cijenama elektronskih komunikacionih usluga u Crnoj Gori, saopšteno je danas iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

U saopštenju se dodaje da je EKIP u saradnji  sa agencijom za ispitivanje javnog mnjenja “Damar plus”, spovela istraživanje na uzorku od 1.006 ispitanika, starosti od 15 i više godina.

Iz EKIP su kazali da se istraživanje, kao i prethodnih godina, odnosilo  na stepen zadovoljstva korisnika uslugama fiksne i mobilne telefonije, interneta i distribucije televizijskih i radio programa. 

"Dobijeni rezultati pokazuju da su korisnici zadovoljni  elektronskim komunikacionim uslugama koje im pružaju  operatori  u Crnoj Gori", ističe se u saopštenju.

Iz EKIP su naveli da je kvalitetom usluga fiksne telefonije generalno zadovoljno 82,2% ispitanika.

"Najviši stepen zadovoljstva korisnika uslugama fiksne telefonije vezan je za lokalne (83,3%) i međugradske (80,6%) pozive. Cijenama usluga u fiksnoj telefoniji generalno je zadovoljno 72,6% ispitanika. Najveći stepen zadovoljstva iskazan je cijenama lokalnih i međugradskih poziva. Primjetan je višegodišnji trend pada broja prijavljenih smetnji u korišćenju usluga fiksne telefonije. Brzinom otklanjanja prijavljenih smetnji zadovoljno je 75,4% korisnika", navodi se u saopštenju EKIP.

Kazali su da ukupan broj ispitanika koji koriste usluge mobilne telefonije u Crnoj Gori  iznosi 97,1% i nije se značajnije promjenio u odnosu na istraživanje iz 2017. godine.

"Trend rasta korisnika mobilnih usluga koji posjeduju telefon putem kojeg mogu pristupiti internetu je i dalje prisutan i prema ovom istraživanju preko 77% takav telefon. Generalni nivo zadovoljstva korisnika mobilnim uslugama iznosi 88,8%. Cijenama mobilnih usluga generalno  je zadovoljno 63,6% ispitanika. Korisnici mobilnih usluga u Crnoj Gori, kada su u pitanju cijene pojedinih usluga, najveći stepen zadovoljstva iskazuju cijenama telefonskih poziva (63,9%) i SMS poruka (60,2%). Uslugu rominga je koristilo 31,4% ispitanika koji koriste mobilne usluge, što je za 12,5 procentnih poena više nego u istraživanju iz 2017. godine. Porastao je i broj korisnika koji su u roamingu koristili internet, sa 45,6% na 64,8%. Najveći procenat ispitanika usluge roaminga u inostranstvu je koristilo za dolazne pozive, njih 81,2%. Uslugama rominga svog operatora zadovoljno je 72,6% ispitanika", piše u saopštenju EKIP. 

Iz EKIP su poručili da rezultati istraživanja u 2018. godini pokazuju da je i dalje prisutan trend blagog porasta broja građana Crne Gore koji prate TV programe preko nekog od provajdera TV programa.

"TV programe preko provajdera prati 78,5 %, dok 15,8 % anketiranih TV program prati putem besplatnog terestrialnog signala. Kvalitetom slike koju pruža TV provajder zadovoljno je 92,5 % ispitanika. Nivo zadovoljstva kvalitetom ponude programa građana Crne Gore koji koriste usluge provajdera TV programa je visok  i iznosi oko  85% ispitanika. Zadovoljstvo cijenama usluga provajdera TV programa je takođe na veoma visokom nivou i iznosi  79,9%", kazali su iz EKIP.

U saopštenju EKIP se navodi i da je broj građana Crne Gore koji imaju mogućnost da u domaćinstvu koriste internet u porastu i sada 70,4% populacije ima takvu mogućnost. 

"U odnosu na prethodno istraživanje ostavren je rast od 6,5 procentnih poena. Nivo zadovoljstva cijenom internet servisa među korisnicima interneta u je identičan u odnosu na prethodno istraživanje i iznosi 73,1%. Generalni nivo zadovoljstva kvalitetom internet servisa među korisnicima interneta u Crnoj Gori iznosi 84,7%", rekli su iz EKIP.

Preporučujemo za Vas