Metalna crkva na Rumiji za sada ne može biti uklonjena

Iz Uprave su podsjetili da je metalnu crkvu na Rumiji postavila Mitropolija crnogorsko-primorska bez saglasnosti nadležnih državnih organa i organa lokalne samouprave
117 pregleda 16 komentar(a)
Ažurirano: 16.02.2013. 13:38h

Metalna crkva na Rumiji za sada ne može biti srušena jer je sagrađena prije 30. avgusta 2008. a ti objekti ne mogu biti uklonjeni zbog Sporazuma Ministarstva uređenja prostora i zaštite životne sredine i Svjetske banke (SB), saopšteno je iz Uprave za inspekcijske poslove.

Crnogorska pravoslavna crkva zatražila je da se izvrši rješenje Inspektora za građevinarstvo iz 2005. godine kojim je Mitropoliji crnogorsko-primorskoj (MCP) naređeno da ukloni crkvu sa Rumije.

Iz Uprave su pojasnili da je Ministarstvo sa Bankom potpisalo Memorandum o razumijevanju, kojim se definiše moratorijum (pauza) u izvršenju postupaka za rušenje nelegalnih objekata izgrađenih prije 30. avgusta 2008. godine.

"Tako je u Memorandumu definisano da Vlada i opštinski korisnik sredstava Projekta neće rušiti bez saglasnosti, odnosno zahtjeva vlasnika, bilo koji objekat koji je izgrađen prije 30. avgusta 2008. do izrade prostorno urbanističkog plana (PUP)", kazali su iz Uprave agenciji MINA.

Oni su objasnili da moratorijum na rušenje nije odustajanje od bilo kakve odluke o rušenju donesene prije tog datuma, "već takve odluke ostaju na snazi i biće ponovo predmet razmatranja nakon usvajanja PUP-a".

Iz Uprave su podsjetili da je metalnu crkvu na Rumiji postavila Mitropolija crnogorsko-primorska bez saglasnosti nadležnih državnih organa i organa lokalne samouprave.

"Shodno tome, tadašnje Ministarstvo zaštite životne sredine i uređenja prostora je izdalo rješenje u kojem je naloženo uklanjanje limene konstrukcije crkve na Rumiji", kazali su iz Uprave.

Izradom prostorno-planske dokumentacije, kako se navodi, definisaće se i namjena prostora Rumije, i u odnosu na to, odrediti dalja sudbina svih bespravno izgrađenih objekata u predmetnom zahvatu.

"Ukoliko prostor, na kojem je postavljena metalna konstrukcija crkve, bude planskom dokumentacijom opredijeljen kao prostor na kojem nije planirana gradnja, ovaj objekat, kao i ostali koji se nalaze na tom području, biće uklonjen u skladu sa zakonom", zaključili su iz Uprave.

Metalna crkva na Rumiji postavljena je 2005. uz pomoć helikoptera tadašnje Vojske Srbije i Crne Gore, bez odobrenja crnogorskog Ministarstva uređenja prostora.

Bonus video: